Första månaden med flödesbaserad beräkningsmetod i Norden har lagts till handlingarna. Sakta men säkert börjar vi nu kunna skapa oss en bild av hur metoden förändrat överföringen i ledningarna och därmed även elpriset i respektive elprisområde. Spotpriset i november blev 67 öre/kWh i SE3 och 85 öre/kWh i SE4. Det är en rejäl ökning jämfört med oktober, men jämför man med november förra året är priset samma i SE4 och 15 öre lägre i SE3 i år.
Den parallelldrift Svenska Kraftnät körde under två år för att simulera effekten av den nya metoden visade att överföringen i snitt skulle öka med cirka 10 procent. Resultatet visar nu på en ökning på cirka 30 procent från norra till södra Sverige och ännu mer i öst-västlig riktning. Jämförelsen gäller mellan de 20 sista dagarna innan införandet och de 20 första dagarna efter införandet.
Att mer el kan överföras minskar risken för effektbrist samtidigt som det ökar nyttjandegraden av energiinfrastrukturen. Att bygga nya ledningar för att åstadkomma samma förändring hade tagit decennier och troligen kostat över 100 miljarder kronor. Ur det perspektivet kan övergången inte ses som något annat än en succé.
Bild: Överföring mellan elprisområdena före och efter införandet av flödesbaserad beräkningsmetod (SvK)
Prismässigt är det betydligt svårare att, utifrån en månads data, dra några slutsatser. Kortfattat beror det på vad man jämför med.
Det stigande gaspriset gett höjda spotpriser i Europa under hösten, vilket påverkar södra Sveriges elpriser. Samtidigt är den hydrologiska balansen (vattenkraft) över det normala i Norden, vilket leder till lägre elpriser framför allt i norr. Under dessa förhållanden ska vi vänta oss stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige, oavsett kapacitetsberäkningsmetod. Skillnaderna bör dock vara lägre med en högre överföringsförmåga.
Resultatet för november visar på de största prisskillnaderna mellan norra och södra Sverige sedan energikrisens topp 2022. Rent visuellt står november i stor kontrast till övriga månader både i år och 2023, men vilken inverkan den nya beräkningsmetoden haft på prisbilden i SE3 och SE4 är svårt att säga.
Däremot finns det tecken på att den nya beräkningsmetoden förändrat den nordiska prishierarkin, alltså prisskillnaderna mellan de nordiska elområdena. Till exempel har SE3 blivit dyrare jämfört med det nordiska systempriset (SYS) i november.
Bild: Spotpriset 2024 i EUR/MWh (Nord Pool)
När vi blickar framåt är prisosäkerheten alltså större än vanligt. Detta märks tydligt på terminsmarknaden där prisområdeskontrakten i SE3 stigit snabbt under november, särskilt för kommande vinter. Det kan alltså tolkas som att marknaden överraskats och nu börjat prisa in ett högre framtida pris i SE3 jämfört med det nordiska systempriset.
Innan den flödesbaserade beräkningsmetoden infördes var spotpriset i SE3 runt 5 öre/kWh lägre än det nordiska systempriset. Därför prognostiserades SE3 säkrast genom att subtrahera systemkontraktet med 5 öre. Hur detta förhållande kommer se ut framöver med flödesbaserad beräkningsmetod är alltså osäkert och det är därför svårt att lämna någon prisprognos för varken SE3 eller SE4 inför vintern.
Prognosen för den hydrologiska balansen (vattenkraft) är dock att den succesivt går mot normala nivåer igen. Med en lägre hydrologisk balans ökar risken att vi importerar det tyska spotpriset, särskilt om det blir en kall och vindfattig vinter. Detta skulle kunna leda till spotpriser en bra bit över 1 kr/kWh i framför allt södra Sverige.
Det har varit en händelserik månad. Sammanfattat kan man säga att prishierarkin mellan elprisområdena i Norden har förändrats. Att prisskillnaden mellan norra och södra Sverige är stor förklaras framförallt av att gaspriset är högt på kontinenten och att den hydrologiska balansen är hög i Norden.
I det läget är det därför svårt att säga exakt vilken effekt flödesbaserad kapacitetsberäkning har haft på elpriserna i Sverige. Det är också svårt att sia om hur elpriserna kommer att bli i vinter, men blir det kallt och vindfattigt så kan det leda spotpriser en bra bit över 1 kr/kWh.
Efter en lång sommar med låga spotpriser i åtminstone SE1-SE3 rör vi oss …
Sommaren 2024 kan hittills summeras som stabil med fallande priser på både …
Här finns massor bra att läsa