Innan jul trodde många att elpriserna skulle fortsätta uppåt efter årsskiftet. Så blev det inte, priserna är fortfarande mycket höga men inte alls på samma nivå som i december. Januaripriset i SE3 var drygt 40 procent lägre och landade på ca 111 öre/kWh. Det kan vi tacka vädret för.
Januari blev både varmare och blåsigare än december, både i Sverige och längre ner i Europa. I Norden har det också kommit en hel del nederbörd de senaste veckorna. Inte minst i södra Norge där den hydrologiska balansen har varit historiskt låg de senaste månaderna börjar situationen nu förbättras.
Om vädertrenden hade fortsatt som i december hade läget varit helt annorlunda. Detta syns tydligt de dagar då vinden släpper taget eller förbrukningen ökar – då studsar priserna upp ordentligt och landar på mer europeiska nivåer. När det sedan blåser mer än normalt kan priserna pressas ned till helt andra nivåer.
I januari kunde se ut så här i SE3:
Dag Pris öre/kWh
26 januari 97
27 januari 35
28 januari 105
29 januari 18
30 januari 33
31 januari 182
Mest troligt kommer rörelserna att minska de kommande veckorna i takt med att elförbrukningen sjunker, den hydrologiska balansen fortsätter att stärkas och riskpremien i gasmarknaden försvinner.
Innan jul var osäkerheten stor. Hur höga skulle gaspriserna bli om vädret fortsatte på det kalla och vindsnåla spåret? Hur skulle man egentligen klara resten av vinter? Nu börjar marknaden se slutet på vintersäsongen och det finns inte lika många frågetecken kvar. Utöver det har gas levererats via båt från framförallt USA. Detta har minskat behovet av leveranser från Ryssland som har varit begränsade under en längre tid. Marknaden är därför mer stabil och förutsägbar nu, men priserna är på inga sätt låga. Den globala efterfrågan på gas är fortsatt stor.
Långsiktigt är det troligt att gaspriserna förblir högre än vad vi har vant oss vid de senaste åren. Det gäller också utsläppsrätterna som hela tiden slår nya rekord och nu närmar sig 100 euro/ton. Dessa faktorer syns ännu inte fullt ut i terminskontrakten på el (som styr vilka fastpriser man kan teckna) för de kommande åren enligt vår bedömning. Även om framför allt 2023-kontraktet har gått upp en del finns det potential för fortsatt uppgång. Detta förutsätter dock att den hydrologiska balansen för vattenkraften håller sig inom normala nivåer.
Efter en lång sommar med låga spotpriser i åtminstone SE1-SE3 rör vi oss …
Sommaren 2024 kan hittills summeras som stabil med fallande priser på både …
Här finns massor bra att läsa