Den senaste månaden har bjudit på både lägre och högre elpriser. Prisbilden har bland annat påverkats av vind och kallt väder. I slutet av december driftsattes även en ny exportkabel mellan Danmark och Storbritannien som framför allt lär påverka elpriserna framåt. Så här ser läget ut på elmarknaden när vi rundar av 2023 och går in i ett nytt år.
Spotpriset i SE3 i Sverige landade på 79 öre/kWh för december. Månaden inleddes med ett spotpris som pendlade emellan 70 öre och 180 öre per kWh för att under andra halvan av månaden dyka ner till ett genomsnittligt pris under 50 öre per kWh. Prisnedgången berodde på ett hastigt väderomslag där ett högtryck byttes ut mot ett blåsigt lågtryck i kombination med en lägre industriell aktivitet.
Det nya året har däremot inletts med extremt låga temperaturer, vilket gjort att elförbrukningen närmat sig rekordhöga nivåer i flera nordiska länder. Finlands elsystem var under fredagen den 5 januari under särskilt hård press på grund av det höga uppvärmningsbehovet. Trots att grannländerna hjälptes åt för att maximera exporten till Finland, uppgick spotpriset i Finland till nära 10 kr per kWh på dygnsnivå och upp mot 26 kr per kWh under dyraste timmen. SE3 i Sverige klarade sig betydligt lindrigare undan med ett dygnspris på 217 öre per kWh tack vare import från kontinenten.
I slutet av december driftsattes en ny exportkabel mellan Danmark och Storbritannien. Kabeln kallas Viking Link och är världens längsta elkabel. I nuläget är överföringskapaciteten begränsad till 800 MW, vilket kan jämföras med en mindre kärnkraftsreaktor, men kabeln har en total installerad kapacitet på 1400 MW. Tillskottet kommer möjliggöra en fortsatt ökning av den förnybara energiproduktionen i Europa och ett minskat beroende av kol och gas. Kabeln kommer även jämna ut prisskillnaden mellan Storbritannien, kontinenten och Norden. Svenska spotpriser kommer alltså i högre grad påverkas av den kontinentala prisnivån, som i sin tur även kommer bli mer väderberoende än tidigare.
Blickar vi framåt pekar väderprognosen över Norden på en fortsatt försämring av den hydrologiska balansen*. Försämringen sker från nivåer som redan ligger under normalen för säsongen och drivs även på av lägre temperaturer och mindre vind och kärnkraft än normalt. Under dessa förhållanden säljer inte vattenkraftsproducenterna sin el till ett lägre pris än vad som råder på kontinenten.
På kontinenten ser väderprognosen inte särskilt mycket bättre ut, men det gör däremot gaslagernivån som ligger på 85 procent. Vid den här tidpunkten på året är det långt över vad som är normalt och även strax över förra årets nivå. Detta är en god nyhet även för oss i Sverige. Om gaslagernivån fortsätter att sjunka i samma takt som förra året så kommer det hjälpa till att begränsa spotpriserna i Sverige till genomsnittliga nivåer under 1 kr/kWh de närmsta månaderna.
* Hydrologisk balans - den mängd vatten som finns i vatten- och snömagasinen hos vattenkraften i förhållande till en normalsituation, räknat i TWh.
Här finns massor bra att läsa