Marknadskommentar juni 2024

4 min
Henrik Lyngåker
11 jun, 2024

Spotpriset i maj landade på knappt 24 öre/kWh för SE3. Det är den lägsta nivån sedan hösten 2020. Då var elförbrukningen, som en följd av pandemin, mycket lägre än vanligt i hela Europa. Bränslepriserna hade rasat. Samtidigt var 2020 ett år med rekordstora mängder nederbörd, framför allt i Norge. Där var elen i stort sett gratis under delar av året.

Den här gången är det flera typer av förnybar elproduktion som ligger bakom de låga priserna: sol-, vind- och vattenkraft. Snösmältningen har satt extra fart på vattenkraften och solkraften påverkar priserna i hög grad vid den här tiden på året. Även juni har inletts med mycket låga elpriser.

Skillnaderna är dock stora både inom Sverige och inom Norden som helhet. Som exempel var majpriset i SE4 dubbelt så högt som i SE3. Detta är också något som ser ut att fortsätta den här månaden.

Trots låga spotpriser gick terminspriserna för sommaren upp kraftigt under maj. Vi har i våra marknadskommentarer nämnt att denna prisuppgång var överdriven. Nu ser vi också att marknaden har letat sig tillbaka till i stort samma nivåer som vi hade när maj inleddes. En del av förklaringen är nedgången på bränslemarknaden som har skett under den här perioden. Men framför allt beror det på att vi återigen har mer nederbörd i väderprognoserna.

Att förutspå elpriserna har aldrig varit enkelt, men det har blivit ännu svårare de senaste åren när volatiliteten har ökat. Det nordiska området blir alltmer fragmenterat med stora prisskillnader mellan olika elområden. Effekterna av den förnybara kraftproduktionen är svår att prognostisera samtidigt som den i perioder har extremt stor påverkan på spotpriserna.

I år har priset i SE3 varit lägre än systempriset under fyra av fem månader, i maj hela 8 öre lägre. Sannolikt kommer prisskillnaden att vara minst lika stor under sommaren och en bit in på hösten. Marknaden räknar sedan med att priset i SE3 ska vara lägre än systempriset åtminstone fram till 2028 men skillnaden är då mindre, ca 3-4 öre/kWh.

De elområden som har en starkare koppling till kontinenten bidrar till att snittpriset för Norden blir högre. Även om den generella prisnivån är lägre är det fortfarande stor spridning mellan olika delar av Europa. Så här långt i år är priset Tyskland 50 procent högre än priset i SE3. Vissa dagar, som exempelvis den 10 juni, är skillnaden ännu större – närmare bestämt 330 procent. Även om priset ibland kan tryckas ned av samma anledning är effekten övertid att elpriset är högre. Det gäller också södra Norge till exempel.

Prenumerera på marknads-kommentarer