Sedan kriget i Ukraina inleddes har förutsättningarna på elmarknaden ändrats helt och hållet. Det syns inte bara på spotpriserna som i dag slår nya rekord i både SE3 och SE4. (Dygnspriset i SE3 är 268 öre/kWh med en peak på 728 öre/kWh på morgonen.)
Konsekvenserna märks också på terminskontrakten som ligger till grund för de fasta priserna. I både fallen beror i stort sett hela prisuppgången på att priserna på kol och gas har skenat den senaste veckan.
Kolpriset för april 2022 har gått upp med över 200 % sedan mitten av februari. Under samma period har terminskontrakten för 2023 gått upp med över 100 %. Det ser i stort sett likadant ut vad gäller gasen. Samtidigt har priset på utsläppsrätter sjunkit kraftigt från toppen tidigare i år, men effekten av den nedgången bleknar i jämförelse med uppgången för råvarorna.
I skuggan av detta har den hydrologisk balansen i vattenkraftverken försämrats sedan vår senaste marknadskommentar. Vi ser fortfarande ett litet överskott men det är mindre än tidigare, och nederbördsmängderna två veckor framåt ligger på cirka 70 % av det normala. Som det ser ut nu kommer vi att ha höga elpriser även under våren. Både april och maj prissätts nu till cirka 150 öre/kWh. Junikontraktet handlas på 100 öre/kWh.
Att spotpriserna blev så höga innan årsskiftet berodde på en kombination av underskott i det nordiska vattenkraftsystemet och att man hade låga nivåer i gaslagren i Europa. Mest sannolikt kommer lagernivåerna att vara ännu lägre inför nästa höst och vinter och detta kommer att påverka de svenska elpriserna.
Förra året var dock mycket speciellt eftersom både vind och nederbörd var lägre än normalt under stora delar av hela hösten och vintern. I Sverige finns mycket mer vindkraft (ca 3 500 MW) installerat idag än för bara ett par år sedan. I sommar beräknas också Finlands nya kärnkraftverk Olkiluoto 3 att nå full drift (ca 1 600 MW). Givet att det inte blir några fler förseningar där och att vädret blir mer normalt än i fjol kan effekten av de höga europeiska priserna dämpas något här, men man måste ändå räkna med att det kan bli höga elpriser under lång tid. De stora utmaningarna med överföringen av el mellan olika delar av Norden gör det extra svårt att fullt se konsekvenserna.
Sedan några månader tillbaka har det nordiska systempriset hållits uppe av de tre sydliga norska elområdena där man har haft ett stort vattenunderskott. Detta bidrog till att elpriset i SE3 hamnade nästan 18 öre under systempriset i februari. Det är ännu ett rekord som har slagits med råge den senaste tiden. Det gamla låg på -4,79 öre/kWh.
Efter en lång sommar med låga spotpriser i åtminstone SE1-SE3 rör vi oss …
Sommaren 2024 kan hittills summeras som stabil med fallande priser på både …
Här finns massor bra att läsa