Marknadskommentar november 2021

3 min
Henrik Lyngåker
17 nov, 2021

I november ser vi fortsatt stora prisskillnader mellan Sveriges fyra elområden. Idag är spotpriset 219 öre/kWh i SE4 medan priset i SE1 och SE2 ligger på 14 öre/kWh. Däremellan hittar vi SE3 på 64 öre/kWh. Förklaringen till de enorma prisskillnaderna är främst att det produceras väldigt lite vindkraft för närvarande, både i Sverige och i Danmark och Tyskland.

Detta ger omedelbart utslag på priserna i södra Sverige medan den norra delen av landet förblir opåverkad. Där har priset legat mellan 10-20 öre/kWh hela månaden. I söder har priserna rört sig betydligt mer än så. Så sent som den 6 november var spotpriset 14 öre/kWh även i SE3 och SE4.

fyra-elomraden-med-text

Redan idag väntas vindkraftsproduktionen ta fart igen och vi tror att priserna då närmar sig de nivåer vi såg förra veckan. Men från Oskarshamn 3 kommunicerades igår att man upptäckt skador på en bränslepatron. Man kommer nu att behöva undersöka samtliga 700 patroner i reaktorn. Det är ännu inte klarlagt om detta kommer kräva att man stänger ned produktionen under en period. Om det blir ett stopp blir det troligen ett kortvarigt sådant. Kärnkraften är mycket viktig för både prisnivåerna och stabiliteten i nätet.

De fasta priserna har gått upp snabbt i november. Att låsa priset för 2022 har blivit 13 öre dyrare de senaste två veckorna. Inledningsvis drevs prisuppgången av marknaden för utsläppsrätter som har varit mycket stark på sistone, utsläppsrätterna handlas nu på rekordnivåer. På slutet har prisuppgången också fått bränsle av de höga spotpriserna och tecken på kallare väder i slutet av tvåveckorsprognosen.

Priserna på de fasta avtalen är fortfarande en bra bit lägre än för ett par månader sedan. Den hydrologiska balansen är bättre nu, det finns mer vatten i det nordiska kraftsystemet. Samtidigt har priserna på kol och gas gått ned kraftigt. Men utsläppsrätterna har alltså blivit dyrare och elpriserna i Danmark och Tyskland är fortfarande mycket höga. Det blir också dyrt i delar av Sverige och Norge när förbrukningen går upp eller när vindkraften inte producerar som förväntat. Kallt väder leder i stort alltid till högre elpriser, men den här vintern är potentialen mycket större än vanligt. Därför reagerar marknaden snabbt när det syns tecken på förändringar i väderprognoserna.

Prenumerera på marknads-kommentarer