Oktober blev ännu en månad med låga spotpriser. I SE3 har medelspotpriset inte överstigit 25 öre/kWh sedan april. I oktober blev priset 23 öre/kWh. Milt väder, periodvis mycket vindkraft och en allt starkare hydrologisk balans (för vattenkraften) är tre förklaringar till de låga priserna den senaste tiden.
Just den här veckan är vädret lite torrare, men annars har det kommit väldigt mycket nederbörd under en längre tid och överskottet i det nordiska vattenkraftsystemet uppgår nu till nästan 10 TWh. I både Sverige och Norge är elpriserna kraftigt nedpressade i vissa delar – bristande överföringskapacitet gör att kraften till stora delar blir inlåst i dessa elområden. Den senaste långtidsprognosen från SMHI pekar dessutom på milt och nederbördsrikt väder ända in i december.
Som en konsekvens av detta har terminsmarknaden börjat prisa in högre pris på områdespriskontrakt för till exempel SE3. Områdespriskontrakt är något som främst företagskunder berörs av. Så här långt i år har SE3-priset legat under det gemensamma nordiska systempriset varje månad sedan februari. I vinter räknar marknaden i stället med att SE3-priset ska bli 5 öre högre än systempriset.
Kanske kan också övergången till flödesbaserad kapacitetsberäkning förklara en del av uppgången. Den nya metoden har bara varit i drift i några dagar och det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser av vilken betydelse den kommer att få för elpriserna. Men både igår och idag är priset i SE1 betydligt högre än priset i SE2 vilket är mycket ovanligt. Priset i SE3 avviker också från det förväntade mönstret under vissa dagar.
Mest sannolikt kommer prisskillnaderna inom Norden att bli större i vinter jämfört med hur det har sett ut de senaste veckorna. När förbrukningen ökar kopplar SE3 och SE4 starkare till priserna på kontinenten där prisnivån är mycket högre. Som exempel har det tyska spotpriset varit drygt 125 procent högre än SE3-priset så här långt i år.
Även om vi har haft låga spotpriser länge så lär alltså priserna stiga nu när vintern kommer. Det kan vi redan se den här veckan: både igår och idag stiger priset i SE3 till över 200 öre/kWh under ett fåtal timmar medan SE4-priset toppar på 350 öre/kWh under en timma imorgon. Just nu är det extremt lite vindkraftsproduktion i Danmark och Tyskland, men förändringen från i helgen, när priserna låg under 10 öre/kWh i SE3, säger ändå en del om dynamiken i marknaden.
I fjol steg priserna snabbt när vintern väl slog till. Även om förutsättningarna ser bra ut räknar marknaden med priser på drygt 60 öre/kWh i december och knappt 75 öre/kWh i januari.
Här finns massor bra att läsa