Hoppa till huvudinnehåll
90 sekunders väntetid Genomsnitt under 2024
Kundnöjdhet 9,6 Äntligen en riktig kundservice
Fossilfritt, förnybart eller solel Du väljer, du byter när du vill
8% billigare el Än marknadsmedelpriset
Full koll med Watter Vår app med 4.4 i betyg på App Store

Marknadskommentar oktober 2024

4 min
Calle Eriksson
1 okt, 2024

Efter en lång sommar med låga spotpriser i åtminstone SE1-SE3 rör vi oss nu mot kallare tider med högre spotpriser som följd. I den här marknadskommentaren tar vi en titt på hur spotpriserna kan tänkas bli under vintern och hur införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod kommer påverka prissättningen framöver. Den nya metoden införs 30 oktober och syftar till att öka överföringsförmågan i det befintliga elnätet i Norden.

I september steg spotpriset till 16 öre/kWh i SE3 medan det sjönk till 31 öre/kWh i SE4. Prisskillnaden mellan elområdena SE3 och SE4 minskade alltså och det gjorde även prisskillnaden mellan Sverige och kontinenten. Det elöverskott som Norden haft under sommaren byts nu sakta men säkert ut mot ett mer neutralt förhållande allt eftersom temperaturen sjunker och elförbrukningen stiger. Förutsatt att det inte blåser ökar sannolikheten att vi tidvis importerar det kontinentala priset som ligger runt 90 öre/kWh.

Den hydrologiska balansen är tillbaka på normala nivåer och gaslagernivån i Europa har nått 95 procent. Samtidigt väntas samtliga kärnkraftsreaktorer i Norden vara tillbaka i produktion igen innan oktober är slut.

Läget på energimarknaden ser med andra ord stabilt ut och i SE3 prisar terminsmarknaden för tillfället in en lägre prisnivå i vinter jämfört med förra vintern.

Marknadskommentar oktober 2024 terminsmarknades prognos

Införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod

Den 30 oktober smäller det! Då införs den nya överföringsmetoden i det nordiska elnätet som kommer leda till allmänt högre spotpriser i Sverige och i synnerhet i SE3. Det är i alla fall så det låter nu när den svenska journalistkåren presenterar sin tolkning av hur förändringen kommer påverka elpriset. Kårens enighet kan härledas till att de alla tycks hänvisa till den parallelldrift som Svenska Kraftnät simulerat för att undersöka konsekvenserna. Bristen i hänvisningen ligger dock i att denna prissimulering inte tar hänsyn till att spotprismarknaden är dynamisk.

När överföringsförmågan inom det nordiska elnätet förbättras kommer det gynna den kraftproduktion som kan producera el till lägst pris. En ökad räckvidd hos de billiga energislagen leder till en snabbare utslagning av de dyra. Minskar Norden tillsammans sitt beroende av de dyra fossila energislagen bör detta följaktligen även leda till lägre spotpriser i Norden. Detta är åtminstone huvudanledningen till varför man bestämt sig för att byta kapacitetsberäkningsmetod – den nya metoden är helt enkelt bättre rent samhällsekonomiskt. Osäkerheten ligger dock i hur förändringen kommer slå i varje enskilt elprisområde innan marknadsaktörerna hunnit anpassa sig till de nya marknadsvillkoren. Här kan du läsa mer om flödesbaserad kapacitetsberäkning.

Sammanfattningsvis är förändringen precis så komplex som namnet på den nya metoden antyder. Min bedömning är därför att det på kort sikt inte går att avgöra hur priset kommer påverkas av förändringen och särskilt inte per elprisområde. 

Prenumerera på marknads-kommentarer