Sedan Sverige delades upp i fyra elområden i november 2011 har spotpriset aldrig varit lägre än förra månaden. I augusti 2024 landade spotpriset på knappt 9 öre/kWh i SE1, SE2 och SE3 (priset i SE4 var 46 öre/kWh). En kombination av låg elförbrukning, stabil vindkraftsproduktion och stora mängder nederbörd ligger bakom de rekordlåga priserna.
Framför allt är det nederbörden som har fått priserna att rasa. I augusti kom det 50 procent mer nederbörd än normalt i Norge och 20 procent mer i Sverige. Den hydrologiska balansen har därför stärkts rejält jämfört med hur det såg innan sommaren. Balansen ligger nu en bra bit över normalnivån. Producenterna vill inte riskera att vattnet i magasinen når upp till maxgränsen och väljer därför att producera på spotmarknaden även när priset egentligen är alldeles för lågt. Det finns också vattenkraftverk utan magasin – där kan producenterna inte välja att spara vattnet till ett senare tillfälle.
Resultatet har ofta blivit låga eller negativa priser under stora delar av dygnet. Till skillnad från i exempelvis Tyskland har priserna inte stigit till höga nivåer på kvällen när solen har gått ned.
Men i södra Sverige var priset alltså högre. Det beror på den starkare kopplingen till kontinenten och de förhållanden som gäller där. Sedan mitten av juli har priserna på kol, gas och utsläppsrätter stigit. Det beror delvis på ökad global oro, men även olika typer av underhållsarbeten. Detta har fått även elpriserna att stiga i länder med en större andel fossil elproduktion. Som jämförelse var elpriset i Tyskland nästan tio gånger högre än i de tre nordligaste svenska elområdena i augusti.
Eftersom kärnkraften i SE3 inte har gått för fullt minskar också överföringskapaciteten mellan de två södra elområdena. För närvarande går den svenska kärnkraften på bara 67 procent av installerad kapacitet. Tre reaktorer är ur drift för årligt underhåll.
Den starka hydrologiska balansen, som trycker ned priserna i flera nordiska elområden där kraften ofta blir inlåst, gör att SE4-priset riskerar att avvika en hel del från det nordiska snittpriset under de kommande veckorna. I SE3 har spotpriset däremot levererats under det nordiska snittpriset varje månad sedan februari.
Här finns massor bra att läsa