Mycket tyder på att vi kommer ha en brist på ingenjörer i framtiden. Tekniksprånget är ett projekt som vill motverka detta genom att låta unga testa hur det är att arbeta som ingenjör. Under hösten har vi tekniksprångaren Annie Lindgren hos oss som hjälper till på vår mätavdelning.
Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare, tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Med fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken.
Ökad elektrifiering av samhället och kommande pensionsavgångar gör att energibranschen är ett av de områden som kommer att ha ett behov av ingenjörer framöver. Därför är Mölndal Energi med i Tekniksprånget sedan ett par år tillbaka.
− Det är också ett sätt för oss att visa upp oss som arbetsgivare. Kanske kommer Annie vilja jobba hos oss i framtiden, kanske kommer hon vara en framtida samarbetspartner. Oavsett så tror jag att det ger mycket ringar på vattnet, säger Alexander Ehrensvärd, mätchef på Mölndal Energi.
Det är hos Alexanders avdelning som Annie är under sina fyra månader på Mölndal Energi, men hon har också besökt andra avdelningar för att få en bild av de olika arbetsuppgifter som finns. På sin praktik har hon bland annat fått arbeta med el- och fjärrvärmemätare, digitala projekt som appen Watter, tagit fram olika rapporter och fått följa med på installationer ute i fält och deltagit på diverse möten.
− Det är ett bra sätt att testa på yrket och se hur det kan vara att jobba som ingenjör. Det kan vara svårt att veta vad man ska göra efter gymnasiet och då är detta ett bra sätt att få prova på innan man bestämmer sig för vad och om man vill plugga. Bara att få komma ut och se hur det fungerar på en riktig arbetsplats är toppen och så får man kontakter inför framtiden, säger Annie.
Annie började på Mölndal Energi i september och kommer att vara kvar året ut i sin roll som tekniksprångare. Nu har praktikanställningen varit så lyckad att Annie kommer jobba vidare på Mölndal Energi hos mätavdelningen till och med sommaren 2020.
− Jag kan absolut rekommendera andra företag att vara med i Tekniksprånget. Ett tips är att man ofta kan ge tekniksprångarna klurigare uppgifter än vad man tror, även om de ”bara” gått gymnasiet så kan de mycket och kan verkligen bidra. Annie har varit väldigt ambitiös och snabb, och hon får göra riktiga arbetsuppgifter så det är verkligen en win win, säger Alexander.
Nästa möjlighet att söka till Mölndal Energi kommer att vara inför nästa höst och man söker via Tekniksprångets hemsida.
Bild: Annie och Alexander 100 meter upp i Riskullaverkets skorsten, där de satt upp Mölndal Energis nya gateway för radioteknik som kommer samla in mätvärden från olika typer av sensorer från hela staden.
Här finns massor bra att läsa