Mölndal Energi tar varje år in en tekniksprångare*, ungdomar som får en möjlighet att testa ingenjörsyrket. En av dem är Annie som under sommaren är tillbaka för en projektanställning på Mätavdelningen. Till hösten är det dags för högskolan och en ingenjörsutbildning. Vi passade på att ställa några frågor till henne om Tekniksprånget och hur man ska veta vad man ska göra efter gymnasiet.
Våren 2019 tog Annie studenten. Hon hade gått en gymnasielinje som var en kombination av samhälls- och naturprogrammet, och visste inte riktigt vilket spår hon ville ge sig vidare på. I sista minuten valde hon att söka till Tekniksprånget, ett projekt där ungdomar får testa ingenjörsyrket under fyra månader. Valet föll på Mölndal Energi.
─ Jag hade inte så många förväntningar, jag gled in lite på ett bananskal. Jag tänkte att det vore bra att ha något att göra efter skolan, att få lite erfarenhet och knyta kontakter.
Spola fram till idag. Sedan någon vecka är Annie tillbaka på Mölndal Energi för att stötta upp Mätavdelningen under sommaren. I höst går flyttlasset, då ska hon börja plugga till högskoleingenjör.
─ I sommar kommer jag hjälpa till med den dagliga driften på Mätavdelningen: insamling och avräkning av mätvärden samt säkerställa att vi skickar rätt värden vidare, både för el- och fjärrvärmemätningen. Det ska bli roligt, men det är också trist att inte träffa kollegorna, säger Annie.
För det var just kollegorna, att få prata med dem och höra om deras resa till där de är idag, som inspirerade henne att plugga vidare.
─ Det var värdefullt att få prata med dem om vad de läst, vad de tyckte om det och om deras väg dit de är idag. Att inse att resan inte alltid är helt spikrak, men att det blir bra ändå. Det är rätt skönt att höra när man känner sig ung och lite vilsen.
Utöver kollegornas berättelser så var det också avgörande att hon fick bli en del av arbetslaget, utförde riktiga arbetsuppgifter och fick en inblick i hur vardagen kan se ut på en arbetsplats.
─ Det är säkert olika beroende på var man hamnar och vem man har som handledare. Men det var väldigt värdefullt att få testa hur det är, på riktigt.
Med ett intresse för både samhälle och teknik var det inte självklart vilket spår hon skulle välja, inte ens när hon sökte Tekniksprånget.
─ Jag var säker på att jag inte skulle läsa till ingenjör efter gymnasiet, eftersom jag hade sett på ett tv-program med en ingenjör som konstruerade broar och tänkte att det där vill jag absolut inte arbeta med. Inte så välgrundat kanske, skrattar Annie och fortsätter:
─ Jag förstod inte då att det finns så många olika typer av ingenjörer. När man försöker navigera bland olika yrken är det lätt att stoppa dem i fack.
Anledningen till att hon sökte till just Mölndal Energi var satsningen på förnybar energi och miljöfrågor.
─ Man vill känna att man bidrar till en bättre värld när man går till jobbet. Jag tror att det är en väldigt viktig fråga för många i min ålder. Vi hade en lektion om miljö och klimat på utbildningen och det har nog aldrig varit så mycket diskussioner. Och där kommer energibranschen ha en viktig roll i framtiden, med förnybar energi och elektrifieringen
När Tekniksprångets praktikperiod tog slut fick hon en projektanställning på Mölndal Energi och fortsatte att jobba här under hela våren. Efter det valde hon att läsa ett naturvetenskapligt basår på Göteborgs Universitet. Till hösten han hon sökt ett antal högskoleingenjörsutbildningar och håller tummarna för att komma in på förstahandsvalet i Jönköping.
─ Det är inte lätt att veta vad man vill efter gymnasiet. Fram till dess har allt varit bestämt, men plötsligt är det inte det. Mitt tips till andra är nog att testa olika jobb om du kan, till exempel genom Tekniksprånget. Prata med människor i din närhet, vad de läst, vad de tyckt om det och fråga om de har några tips.
* Tekniksprånget är ett teknikprogram för ungdomar under 21 år som gått ut gymnasiet och läst NA/TE. Genom tekniksprånget får de chansen att testa ingenjörsyrket genom en betal praktik på fyra månader.
Här finns massor bra att läsa