Med anledning av senaste tidens debatt i media om biobränsle vill vi berätta om det bränsle vi använder i Riskullaverket för att producera el och värme.
Sedan ett par år tillbaka är vi på Mölndal Energi fossilfria i egen verksamhet, vilket betyder att vi inte använder några fossila bränslen alls i vår el- och värmeproduktion på Riskullaverket. Nedan ser du en bild på hur fördelningen av den tillförda energin till våra leveranser såg ut 2020:
Fjärrvärmens grundidé är att ta hand om rester som blir över när man avverkar och bearbetar träd för andra syften: till trähusbyggen, pappersmassa och liknande. Grenar och toppar, bark och rötskadat virke från dessa processer tas tillvara genom effektiv produktion av värme och el, istället för att låta resterna förmultna och släppa ut koldioxiden till ingen nytta.
Vi utvärderar hela tiden vår bränslemix för att bli ännu mer resurseffektiva och letar efter fraktioner som blir över hos andra. Ett exempel är att vi 2018 började använda färgat returträ (gamla möbler, fasader, rivningsvirke och liknande) i vår anläggning och idag består nästan hälften av den tillförda energin i anläggningen av returträflis. Vi importerar en del RT-flis och bark från massabruk i Norge, övrigt bränsle har svenskt ursprung.
Kraven på spårbarhet för biobränslen kommer att öka ytterligare framöver eftersom allt skogsbaserat biobränsle som används i värmeverk och kraftvärmeverk kommer att omfattas av nya hållbarhetskriterier som är gemensamma för alla EU-länder från och med 1 juli i år. Hållbarhetskriterierna handlar om att följa lagstiftning, återplantera, inte avverka i skyddad skog, biodiversitet, markvård, kolbalans och långsiktighet i skogsproduktionen. Dessa kriterier kommer att gälla både inhemskt producerat bränsle och importerat bränsle och kommer att ge oss ett ännu tydligare kvitto på att våra bränslen är långsiktigt hållbara.
Vill du veta mer om vårt bränsle och vårt hållbarhetsarbete så fördjupar vi oss i det i vår Hållbarhetsredovisning och vårt Klimatbokslut. Du får också gärna höra av dig till oss med dina frågor.
Här finns massor bra att läsa