Fjärrvärme bevarar gamla byggnader i Forsåker

6 min
Rebecca Sinnerstedt
29 okt, 2021

Äntligen börjar det byggas i Forsåker och först ut är ombyggnationen av årännan. Parallellt med det pågår en rad förberedande arbeten inför kommande byggstart. En av insatserna är att dra in byggvärme i tre av de gamla byggnaderna för att bevara dem och förbereda inför renovering. Detta gör man med hjälp av förnybar fjärrvärme från Mölndal Energi.

Efter många års förberedelser har nu byggarbetet kommit igång i Forsåkerområdet.

─ Det är lite av en milstolpe att vi påbörjat ombyggnationen av vattenintaget och årännan som rinner genom området. Än har vi mycket kvar, men detta är något som kommer vara bestående, det känns stort, säger Johan Sundkvist, projektledare på MölnDala.

Byggnad 17_Forsaker-1

Byggnad 17, en de äldre byggnaderna som ska bevaras, foto: Forsåker

En lång historia

2011 fick det kommunala bolaget MölnDala Fastighets AB uppdraget att planera, utveckla och exploatera Forsåker. Området som ligger vid sidan av E6an har en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Kraften i forsen har länge använts av olika verksamheter och fabriker, till exempel Papyrus pappersbruk.

Forsen och ån kommer leva kvar som ett viktigt inslag i Forsåkerområdet. Planen är att det ska byggas runt 3 000 bostäder, 4 000 kontorsplatser, dagligvaruhandel och service. Här ska nyproduktion blandas med bevarandet av kulturhistoriska industribyggnader i en vacker omgivning, och tillsammans kommer de skapa spännande kontraster.

När gammalt och nytt möts

Johan Sundkvist är en av de som projektleder arbetet med att bevara de gamla byggnaderna.

─ Det är en hel del arbete med att bevara istället för att riva och bygga nytt, men det kommer ge så många mervärden. Att vi blandar gammalt och nytt kommer göra området mycket trevligare, så det kommer vara värt det på sikt.

TMRW.Mondala.Forsaker.Exterior.Evening.Copyright.tmrw.se (1)

Visionsbild Forsåker, bild: Tomorrow AB

Arbetet med att restaurera och bygga om de gamla husen ligger ett par år fram i tiden och kommer följa arbetsplanen för de nya byggnaderna. Men redan nu förbereder man genom att värma upp husen. Dels för att fukt inte ska öka korrosionen, så att de bevaras i så gott skick som möjligt. Dels för att torka ut byggnaderna inför renoveringen.

─ Innan man börjar med ytskikt så måste betongen vara ordentligt torr, annars stänger man in fukten. Eftersom vi påbörjar uttorkningen redan nu så kommer vi vara redo när det är dags för byggstart.

Fjärrvärme - ett sätt att spara eleffekt

När Johan och hans kollegor tittade på hur de skulle värma upp byggnaderna stötte de snart på utmaningar.

─ Vi har värmt Byggnad 17 med elvärme under en tid, men nu var det dags att ta nästa steg och värma även byggnad 14 och 18. I samtal med Mölndal Energi visade det sig att vi inte hade tillräcklig eleffekt tillgänglig inom området. Förslaget var då att använda fjärrvärme istället.

Att dra in tillfälliga ledningar för att värma upp byggnaderna kan låta komplicerat, men finns det fjärrvärme i närheten så är det en bra lösning för att avlasta elnätet. Det är också bra för klimatet och ett klokt val om man vill satsa på en hållbar byggarbetsplats.

─ Lösningen var kostnadsneutral sett på några år och vi kunde på så sätt även se till att vi har gott om eleffekt till byggström för kommande projekt. Att fjärrvärmen dessutom är förnybar och lokalt producerad är två styrkor som gjorde att valet kändes helt rätt, säger Johan.

Byggnad 17 inuti_Forsaker-1

Byggnas 17, som nu värms upp med fjärrvärme, foto: Forsåker

Redo inför vintern

Arbetet med att dra in fjärrvärmen pågick under våren och allt är nu på plats inför vinterkylan. Eftersom byggvärmen är tillfällig så tog Mölndal Energi fram ett anpassat avtal där Forsåker även hyr värmecentraler.

─ Mölndal Energi har varit en kompetent och hjälpsam samarbetspartner som har gått oss till mötes, till exempel genom att hyra ut fjärrvärmecentraler till oss. Vi har fått bra hjälp med underlag och beräkningar och tillsammans har vi letat oss fram till bra lösningar. I genomförandet har de varit praktiska och lösningsorienterade.

JohanSundkvist_FotoEmmy_Forsaker-1

Johan Sundkvist, projektledare på MölnDala, foto: Forsåker

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter