Måndagen 17 juni samlades Mölndal Energi och Göteborg Energi för att ta ett gemensamt första spadtag för den nya pelletspannan på Riskulla. Pannan är en av flera delar i ett unikt partnerskap som även involverar drift och bränsle.
Spadtaget togs av Per-Anders Gustafsson, vd för Göteborg Energi och Christian Schwartz, vd Mölndal Energi. På plats fanns medarbetare och styrelse från båda bolagen, samt Valmet som är huvudentreprenör i projektet.
Mölndal Energi och Göteborg Energi har sedan tidigare ett etablerat samarbete, då fjärrvärmenäten är sammankopplade och värme kan levereras över kommungränsen vid behov. Pelletspannan kommer ägas och byggas av Göteborg Energi, och den placeras hos Mölndal Energi som även kommer sköta driften.
─ Det finns flera ihopkopplade fjärrvärmenät i Sverige, men jag har inte hört några som knyter samarbetet så tätt som vi gör nu. I omställningen till ett mer hållbart samhälle är det viktigt att vi krokar arm och gör saker tillsammans. I det här fallet blir det en win-win-win situation. Vi kan ta vara på mark och kompetens, Göteborg Energi kan snabbt och kostnadseffektivt förse sitt södra område med förnybar fjärrvärme, och kunderna i Göteborg och Mölndal får prisvärd, driftsäker och förnybar fjärrvärme, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.
Förutom den nya pelletspannan involverar samarbetet även upphandling och transport av förnybart biobränsle, utbyte av fjärrvärme mellan näten, leveransstöttning vid eventuella driftstörningar och kompetensutbyte.
─ Det var inte länge sedan vi invigde en helt ny fjärrvärmeledning mellan Göteborg och Mölndal och med den här anläggningen fördjupar vi vårt partnerskap. Samarbetet gör att vi kan hålla nere såväl produktionskostnader som bränslekostnader och tillsammans optimera fjärrvärmesystemet över kommungränserna. Jag är väldigt glad att vi efter en effektiv process hos våra bolag och ägare nu kan sätta spaden i marken för den nya pelletspannan, säger Per-Anders Gustafsson, vd på Göteborg Energi.
Den nya pelletspannan kommer ha en kapacitet på 50MW. Arbetet påbörjas omgående med sprängning och förberedande av mark. Pelletspannan beräknas tas i drift i slutet av 2026.
Här finns massor bra att läsa