Vi på Mölndal Energi mäter badtemperaturen i Stensjön och Sisjön och visar den live på vår webbplats. En av våra mest frekventa besökare är Jens Sadowski. Efter att ha badat året runt i tjugo år så började han 2018 att göra det både mer frekvent och även motionssimma. Vi mötte upp honom vid Sisjön för att ställa några frågor, som varför det är så härligt att simma året runt, vad temperaturen spelar för roll och vad man ska tänka på om man själv vill börja året-runt-bada.
Vi möts vid ett soligt Sisjön i höstfärger. Jens kommer cyklande från sitt jobb på Astra Zeneca för ett krispigt lunchdopp. För första gången den här hösten och vintern har temperaturen kommit ner under 12 grader.
– Detta är perfekt väder. Det gör stor skillnad när man simmar om solen värmer ryggen, eller om det är blåsigt och ruggigt, säger Jens.
Hur kom det sig att du började simma året runt?
– Jag hörde vid ett simlopp om simningen över Engelska kanalen, som görs utan våtdräkt, och jag tänkte att utan-våtdräkt-biten var intressant. Jag började doppa mig en gång i månaden. Vintern därpå blev det varje vecka. Sen började jag testa hur länge jag kunde vara i och då tänkte jag att jag lika gärna kunde börja simma också.
– Jag är inte med i några tävlingar eller något sådant, utan jag gör det bara för skojs skull.
Varför badar och simmar du året runt?
– Det är en utmaning som alla lite mer intensiva, eller extrema, sporter gör: att man testar hur mycket man kan klara. I det här fallet var det verkligen en uppenbarelse för mig att om man kommer över den initiala köldchocken så kan man faktiskt börja simma, och det infinner sig ett lugn som man inte förväntar sig. Kroppen kommer in i en fas där temperaturen inte ändrar sig, det känns kallt men inte kallare. Det är faktiskt väldigt skönt att uppleva.
Varför använder du Mölndal Energis badtemperatursida?
– Jag läste faktiskt om det i Mölndals-Posten. För att kunna planlägga sin träning är det viktigt att veta vilken vattentemperatur som möter en när man kommer upp till sjön. Innan var det näst intill omöjligt, man kunde gissa från vecka till vecka, men det var inte tillräckligt bra. Så jag tycker det är en avgörande förbättring för min träning.
Har du satt upp något mål med din simning?
– Ja, faktiskt. Mitt mål nu är att simma 100 meter för varje grad i vattnet. Så är det 12 graders så simmar jag 1200 meter. Vi får de hur det går, det är inte säkert att jag klarar det men det är roligt att testa. Blir det 0 grader så är det ju enkelt, säger Jens och skrattar.
Brukar du simma själv eller har du sällskap?
– Jag brukar vara själv så jag simmar nära kanten. I början stötte jag aldrig på någon när jag var här och badade, det var egentligen först förra vintern. Nu är det en helt annan aktivitet här uppe.
I vintras var det häftigt för då la sig isen för första gången. Jag har inte badat när det varit is här i Sisjön tidigare, men nu fanns det en vak man kunde doppa sig i och den förblev öppen eftersom det är så många som badar nu.
När brukar du simma?
– Jag jobbar nära och bor bara några minuter bort, så oftast blir det antingen ett dopp på lunchen eller efter jobbet när jag är på väg hem. Jag gillar lunchdoppen bäst, då jag brukar ha mer energi i kroppen. Jag tycker att det kan göra jättestor skillnad. Är jag lite trött och hungrig så blir jag mycket mer nerkyld efteråt.
Har du tips till andra som också vill bada och simma året runt?
– Det viktigaste är att ta det långsamt, stegvis, för kallvatten är en fara om man inte är van vid det och inte är klar med vad man kan förvänta sig. Men om man tar det långsamt och säkert så klarar de flesta det.
– Sen vet jag inte om det gör något för hälsan som vissa säger, men det är roligt och uppfriskande.
Här finns massor bra att läsa