I somras stängdes Oskarshamn 1 ned för gott. Därmed försvinner en del kapacitet från den samlade svenska kraftproduktionen, men man ska ha i åtanke att O1 var den äldsta reaktorn i landet (produktionen startade 1972) och även den med lägst effekt. Som det ser ut nu kommer det dröja till sommaren 2019 innan nästa reaktor faller bort. Då är det Ringhals 2 som står på tur. I juni 2020 planeras Ringhals 1 stängas ned.
Sedan vår förra marknadskommentar har den hydrologiska balansen stärkts lite grand. I juli kom det 130 % av normal nederbörd, och det ser ungefär likadant ut nu i augusti. Detta gör att vi räknar med ett vattenöverskott på drygt 4 TWh i slutet av vecka 36. Marknaden har reagerat genom att sänka förväntningarna på höstens elpriser med 2-3 öre/kWh.
Den stärkta hydrobalansen har alltså gjort att de fasta priserna för speciellt 2017 och inledningen av 2018 har sjunkit ett snäpp. Längre ut på kurvan ser vi inte samma effekt. Det beror till stor del på att kolpriserna har gått mycket starkt de senaste månaderna – sedan mitten av maj har 2018-kolet stigit med ca 25 %. Än så länge syns heller ingen avmattning, vi räknar med en fortsatt uppgång.
Vilken riktning ska då elpriserna ta härifrån? Svaret är inte givet. Det beror också på vilken horisont man tittar mot. Vi tror att priserna för 2017 kan få svårt att hävda sig på uppsidan. Producenterna är inte bekväma med att ha för mycket vatten i magasinen och körviljan kommer därför att vara stor om vi inte får in nya, torrare väderprognoser. Detta spiller då troligen över på vinterpriserna. Men samtidigt har vi alltså en kolmarknad som bara går uppåt, något som i vanlig ordning har stärkt de tyska elpriserna – priser som i hög grad påverkar de nordiska elpriserna under stora delar av året. Om man är intresserad av fast pris kan en idé vara att avvakta ett par veckor, för att hitta ett lite bättre läge.
Utveckling sedan förra veckan:
Förväntad utveckling till nästa vecka:
Här finns massor bra att läsa