Den hydrologiska balansen förväntas snart ligga på -17 TWh vilket är den lägsta nivån på många år. Sedan årsskiftet har balansen försämrats med 27 TWh. Det är stora siffror.
Eftersom så mycket av den nordiska elproduktionen består av vattenkraft får detta naturligtvis effekt på priserna. I lägen med överskott är konkurrensen tuff bland vattenkraftsproducenterna. Ingen vill riskera att behöva spilla vatten och det gäller därför att producera tillräckligt mycket för att inte hamna i ett sådant läge. Då måste man sänka sina priser. Men nu har de i stället full kontroll och kan spara vatten i sina magasin om inte priserna är de rätta. Då får man ta in annan, dyrare kraftproduktion för att möta efterfrågan. Det betyder ofta importerad el från kontinenten. Detta är den största anledningen till att spotpriserna faktiskt är högre nu än i januari.
Som det ser ut nu kommer denna prisnivå att bestå över sommaren och förmodligen lite längre än så.
Vädret är varmt och torrt för närvarande. Vi ser en omläggning till mer lågtrycksbetonat väder framåt nästa helg. Månadsprognoserna pekar dock på att detta blir kortvarigt. På kärnkraftsfronten kan noteras att Ringhals 1 kör på drygt 40 % av normal effekt, men där förväntas man kunna producera för fullt redan framåt kvällen.
Dagens spotpris Elområde 3: 55,9 öre/kWh
Dagens spotpris Elområde 4: 55,9 öre/kWh
De fasta priserna har gått upp kraftigt sedan årsskiftet. Från mitten av februari till slutet av maj såg vi en närmast obruten uppgång. Anledningen var dels att den hydrologiska balansen försämrades vecka för vecka och dels att priserna på kol, gas och utsläppsrätter steg i snabb takt. Men det som hände i slutet av maj var att uppgången på sistnämnda produkter mattades av. De har gått ned en bit sedan dess och verkar nu ha hittat en mer stabil nivå. Det är inte mycket som talar för väsentligt lägre elpriser på kort sikt. Det krävs ett ordentligt, långvarigt väderomslag eller ett mer pessimistiskt sentiment kring konjunkturen eller på råvarumarknaderna för att de ska gå ned.
Utveckling sedan förra veckan:
Förväntad utveckling till nästa vecka:
Här finns massor bra att läsa