Marknadskommentar 29:e augusti 2018

3 min
Henrik Lyngåker
29 aug, 2018

Rörligt pris

Fortfarande är det rörliga priset betydligt högre än normalt för årstiden. En rad olika faktorer ligger bakom detta. Den här tiden på året är den stora revisionsperioden för kärnkraften då man byter bränsle och utför underhållsarbeten. I normala fall får detta ingen större effekt på priserna eftersom förbrukningen är så pass låg i augusti och september. Men i år har vi samtidigt ett mycket stort underskott i vattenmagasinen vilket ger ett annat läge. Vattenproducenterna har helt enkelt höjt sina priser. Det har också blåst dåligt under en längre tid. Resultatet blir att andelen ”billig el” i systemet är lägre än normalt.

Idag är fyra reaktorer ute på normal revision medan stoppet i Ringhals 1 går på övertid. Den skulle egentligen ha varit tillbaka idag, men återstarten är framflyttad till slutet av veckan. Det drar upp spotpriset ytterligare ett snäpp, speciellt i Elområde 3 och 4 där kraftbalansen är ansträngd. Väderprognoserna är fortsatt torra.

Åtminstone ett par veckor till med prisnivåerna kring den vi ser idag är att vänta. I Elområde 3 och 4 kan man räkna med något lägre priser än i dag om Ringhals 1 kommer tillbaka som planerat.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 73,4 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 73,4 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 79,4 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 79,4 öre/kWh

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp
Förväntad utveckling till nästa vecka:  pil-elpris-samma 


Fast pris

Fortsatt torra väderprognoser och en kraftigt stigande CO2-marknad har fått elpriserna att rusa de senaste veckorna.

I går kom det första tecknet på att prisuppgången för utsläppsrätter möjligen är på väg att avta något. Under lång tid har trenden varit mycket starkt – uppgången sedan årsskiftet är långt över 100 % - och det är för tidigt att säga att toppen är nådd. Men kanske en lugnare utveckling är att vänta framöver. Igår sjönk priserna. Idag är de svagt upp.

Vad gäller nederbörden är det fortsatt högtrycksbetonat väder vilket idag ger bara 60 % av normal nederbörd på 14 dagars sikt. Det hydrologiska underskottet är för närvarande 23 TWh i slutet på prognosen, att jämföra med bottennoteringen -25 TWh under juli. Detta är ett riktigt stort underskott.

Det krävs en regnig höst för att komma tillbaka till nivåer som ger en bättre kraftbalans. Så här års, då det normalt kommer mycket nederbörd, kan balansen ändra sig snabbt både uppåt och nedåt. Vi ser inga större nederbördsmängder i dagens prognoser, som alltså sträcker sig till mitten av september. De kommande 10 veckorna kommer nederbörden som regn. Därefter som snö. Det innebär att merparten av den nederbörd som levereras senare under året inte kommer till nytta förrän under vårfloden nästa år. Det är alltså viktigt för kraftbalansen i vinter att det kommer nederbörd relativt snart.

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter