Nu är Mölndal Energis nya anläggning för fjärrkyla invigd

3 min
Rebecca Sinnerstedt
28 maj, 2024

Måndagen 27 maj invigdes den nya anläggningen för fjärrkyla på Riskulla av kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson och Mölndal Energis vd Christian Schwartz. Knappt två år efter byggstart är anläggningen färdig enligt tidplan och kommer initialt leverera kyla till Mölndals centrum och Åbro.

Invigning av fjärrkylaanläggning Riskulla_SkvaderMedia_small

Mölndal Energi har sedan tidigare en fjärrkylaproduktion som bland annat förser Mölndals sjukhus och Mölndals Galleria med komfortkyla. Med nya områden som GoCo Health Innovation City, Forsåker och MiMo huset har behovet av kyla ökat och Mölndal Energi tog därför beslut om att investera i en ny anläggning.

─ Mölndal växer och då är det viktigt att vi kan förse Mölndalsborna med den energi de behöver, oavsett om det är i form av värme, el eller som i det här fallet kyla. Att det finns goda förutsättningar för att verka här i vår stad. Vi har ett mål om att öka mängden lokalproducerad energi i Mölndals stad, och även om det målet främst syftar på elproduktion så är detta ett viktigt steg i att bli mer självförsörjande i kommunen, säger Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande i Mölndal.

Fjärrkylaanläggningen använder sig av en kombination av absorptionskyla, där energi från spillvärme och fjärrvärme används, frikyla, där kyla hämtas från den omgivande luften, och kompressorkyla, där kyla skapas med hjälp av en kompressorkylmaskin.

─ Genom att gå samman och producera centralt får vi kyla som är resurseffektiv, driftsäker, ekonomisk och klok för miljön. I Göteborgsområdet finns det dessutom mycket spillvärme från industrier sommartid, rester som vi kan ta vara på och omvandla till kyla för våra kunder, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

Total installerad produktionseffekt för anläggningen är 6 MW. Förutom anläggningen har Mölndal Energi även byggt ut sitt fjärrkylanät så att det sträcker sig från Riskulla till innerstaden och Åbroområdet.

Fjärrkyla är ett vanligt komplement till fjärrvärme för större fastigheter, till exempel kontorsfastigheter, gallerior och sjukhus, som behöver kyla sommartid.

Fjärrkyla_Riskulla_small

_B5A1604_small

_B5A1644_small

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter