Den 29e april höll vi Green talks live på temat odlingsglädje och utelunch med Hanna Olvenmark (Portionen under tian) och Gunnebo Slott och Trädgårdar. Köksmästare Patrik Sewerin visade hur man med stormkök kan laga en god lunch utomhus av grönsaker i säsong och växter från naturen. Här är receptet!
Green talk sändes live på Facebook och går att titta på i efterhand här på vår hemsida.
Receptet är beräknat för 4 portioner
Quinoa: Koka 2 dl quinoa enligt instruktionerna på förpackningen.
Långbakad morot: Sätt ugnen på 220°c. Tvätta 4 st normalstora morötter med hjälp av rotborste. Droppa lite rapsolja på morötterna och salta och peppra. Lägg därefter i ugnsfast form. Baka morötterna i ca 30 min eller tills de blivit mjuka. Kyl ner morötterna och förvara kallt tills ni ska laga dem på stormköket.
Libbsticksvinägrett: Hacka en liten kvist libbsticka smått och lägg i en glasburk med lock tillsammans med 1 msk äppelcidervinäger och 3 msk kallpressad rapsolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Sätt på locket och skaka ordentligt innan användning.
Bondbönor: Följ instruktionerna på förpackningen och koka 1 dl torkade bondbönor så de blir mjuka och goa. Lägg i en rymlig burk med lock och kyl ner.
Skär eller bryt den långbakade moroten i bitar. Hetta upp kastrullen på stormköket och tillsätt oljan. Stek hastigt nässlorna och smaka av med salt.
Tillsätt den långbakade moroten och stek runt med nässlorna. Lägg i den kokta quinoan och vänd runt så den blir ljummen. Tillsätt libbsticksvinägrett (kanske inte allt, lite i tagen och smaka av vart efter) och vilda örter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Hacka och mosa ramslöken på en skärbräda. Lägg det i skålen med de kokta bondbönorna. Mosa bondbönorna med en gaffel och vispa i rapsoljan droppvis. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.
Servera allt tillsammans och njut!
Här finns massor bra att läsa