Samråd kring nätutvecklingsplan

2 min
Gunilla Le Dous
11 sep, 2024

Enligt den nya förordningen (EIFS 2024:1) från Energimarknadsinspektionen (Ei) ska alla distributionsnätsföretag, inklusive Mölndal Energi Nät, upprätta en nätutvecklingsplan minst vartannat år. Planen omfattar en 10-årsperiod och ger en prognos över kapacitetsbehov, identifierar eventuella begränsningar, belyser användning av flexibilitetstjänster och beskriver kommande investeringar i elnätet.

Syftet med nätutvecklingsplanen är att skapa transparens kring hur elnätets kapacitet utnyttjas och vilka åtgärder som krävs för att optimera elförsörjningen på medel- och lång sikt. Planen ska också omfatta investeringar som behövs de kommande 5–10 åren, med särskilt fokus på att utveckla infrastrukturen för att möta behov från nya produktionsanläggningar och konsumenter.

Arbetet med nätutvecklingsplanen för perioden 2025–2034 pågår för närvarande och ett offentligt samråd kommer att hållas för att samla in synpunkter från berörda intressenter. Vi samarbetar nära med större kunder, myndigheter, Mölndals Stad och Ellevio (som äger det överliggande elnätet) för att få en klar bild av framtida behov och möjligheter.

Efter genomfört samråd sammanställs synpunkterna i en samrådsredogörelse. Där framgår det hur Mölndal Energi Nät har beaktat de inkomna synpunkterna vid framtagandet av den slutliga nätutvecklingsplanen. Nätutvecklingsplanen publiceras och lämnas in till Energimarknadsinspektionen senast 31 december 2024.

Offentligt samråd
För att säkerställa att vår nätutvecklingsplan tar hänsyn till alla relevanta synpunkter och behov genomför vi ett offentligt samråd. Mellan den 15 september och 27 oktober 2024 bjuder vi in kunder, intressenter och andra berörda att lämna synpunkter på den preliminära nätutvecklingsplanen.

Så här deltar du i samrådet:

  1. Läs den preliminära nätutvecklingsplanen här.
  2. Lämna dina synpunkter skriftligen till elnat.molndal@molndalenergi.se.

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter