Elsäkerhet brf – det här ansvaret har styrelsen

6 min
Mattias Sjöstrand
24 sep, 2024

Elsäkerhet är ett område som ofta hamnar i skymundan i bostadsrättsföreningar, men det är en viktig del. Styrelsen har ansvar att se till att elsäkerheten i fastigheten hålls på en hög nivå, både för att undvika olyckor och för att följa lagar och regler. Men hur långt sträcker sig styrelsens ansvar och vad gäller egentligen för de boende? Här går jag igenom de viktigaste aspekterna av elsäkerhet i en bostadsrättsförening.

Vem har ansvaret – styrelsen eller medlemmarna?

Oftast är fördelningen att bostadsrättföreningen har ansvar för fastighetens elanläggning och de gemensamma ytorna, medan medlemmarna ansvarar för elanläggning i respektive lägenhet. Till elanläggningen räknas allt fast installerat elmaterial som elledningar och vägguttag. Båda har utöver det ett ansvar för att elektriska maskiner och apparater är hela och används på ett korrekt sätt.

Ansvarsgränsen brukar gå vid varje lägenhets elcentral. Om något annat gäller så ska det stå i stadgarna.

Styrelsens ansvar för elsäkerhet

Som styrelseledamot i en bostadsrättsförening har du ett omfattande ansvar för fastighetens skötsel och säkerhet, inklusive elsäkerheten.

Enligt elsäkerhetslagen har en innehavare av en elanläggning ansvar för att den är säker och inte kan orsaka skada på egendom eller personer. Innehavaren kan vara allt från en privatperson till ett företag, eller som i det här fallet en förening.

Styrelsens checklista för elsäkerhet

Men vad innebär det då att föreningen, och därmed styrelsen, har ansvar för elsäkerheten? I elsäkerhetslagen och dess föreskrifter och rekommendationer finns ett antal punkter som bostadsrättsföreningar ska göra för att anses ha uppfyllt sitt ansvar för elsäkerheten.

Bostadsrättsföreningen ska:

  • sköta underhållet och göra kontroller av elanläggningen regelbundet. Kontrollernas omfattning och intervall ska vara anpassade efter anläggningens utförande, ålder, omgivande miljö och användning.
  • ha dokumenterade rutiner för dessa kontroller av elanläggningen.
  • åtgärda eventuella fel eller brister så snart som möjligt.
  • säkerställa att arbeten görs av behöriga elektriker (ta hjälp av kollaelföretaget.se)
  • följa upp och dokumentera arbetet.

Om en olycka sker på grund av brister i elsäkerheten som styrelsen borde ha åtgärdat, kan föreningen hållas juridiskt ansvarig.

Även medlemmarna har ansvar för att kontrollera sin elanläggning i bostaden, åtgärda eventuella fel och se till att eventuellt elarbete utförs av behöriga elektriker. Däremot finns inte samma krav på dokumentation och rutiner för privatpersoner.

Medlemmarnas elsäkerhetsansvar

Grundprincipen är alltså att varje bostadsrättsinnehavare själv ansvarar för elanläggningen i sin lägenhet eller sitt radhus. Medlemmen har ansvar för att kontrollera att elcentral, uttag, ledningar och elapparater är i bra skick och används på ett korrekt sätt. Det betyder också att om någon medlem vill göra elarbeten i sin lägenhet är det deras ansvar att se till att arbetet utförs av en behörig elektriker.

Det kan vara bra att informera medlemmarna om att de inte själva får utföra vissa typer av elarbeten, som installation av nya eluttag eller dragning av elledningar. Styrelsen kan till exempel påminna om detta via informationsbrev eller möten, för att minimera risken för farliga och olagliga elinstallationer. Även om det inte tillhör styrelsens ansvar så leder felaktiga installationer till en ökad risk för elbränder för hela föreningen.

Gränsen mot elnätet

Det är inte bara ansvarsgränsen mot medlemmarna du som styrelsemedlem bör ha koll på, utan även gentemot elnätet. Elnätsbolagets ansvar sträcker sig fram till gränsen för bostadsrättsföreningens elanläggning. Den här gränsen går vid en servispunkt på ingående servicekabel till fastigheten. Var den sitter kan dock variera, kontakta ditt elnätbolag om du är osäker. Utöver det äger elnätsföretaget även själva elmätaren, medan elskåpet eller elcentralen med huvudsäkringar ägs av bostadsrättsföreningen. 

Mer om elsäkerhet

Sammanfattat har du som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening ett stort ansvar för elsäkerheten i fastigheten. Genom att ha rutiner för förebyggande arbete, regelbundna kontroller och tydlig dokumentation kan bostadsrättsföreningen inte bara följa lagen, utan också skapa en trygg och säker boendemiljö för alla.

elsäkerhetsverkets hemsida hittar du fler råd och stöd till bostadsrättsföreningar om elsäkerhet, bland annat finns en vägledning i fortlöpande kontroller. I denna artikel kan du läsa mer om privatpersoners ansvar för sin elanläggning och vad man ska tänka på för att ha ett elsäkert hem. Slutligen kan du hitta fler artiklar av mina kollegor som rör just bostadsrättsföreningar här.

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen