Utvecklingen går mot ett alltmer elektrifierat samhälle och förnybar elproduktion. Nya förutsättningar sätter nya krav på elnätet. Det pratas om flexibilitet, men vad betyder det och hur kommer framtidens flexibla elnät att se ut?
Det är mycket spännande som händer i energibranschen just nu. Dels har vi en ökad produktion av förnybar och väderberoende energi från vindkraftverk och solceller. Dels har vi en elektrifiering där såväl privatpersoner som företag ställer om från fossilt till el, framför allt fordonsflottan och våra industrier. Digitalisering, elektrifiering, teknikutveckling och mer förnybar el är alla viktiga för framtidens samhälle, men det ställer samtidigt nya krav på vårt elsystem.
Ibland får jag frågan ”kommer elen verkligen att räcka?” Det går aldrig att veta exakt hur framtiden ser ut, men den största utmaningen vi har framför oss nu är inte brist på elenergi utan snarare brist på eleffekt och kapacitet. Det är inte brist på elenergi som gör att vissa industrier idag kan nekas att etablera eller bygga ut på vissa håll i landet, det är effekt och kapacitet som saknas.
Vill du veta mer så har min kollega Gunilla skrivit om skillnaden mellan olika sorters elbrist här. Men kortfattat handlar effekt om att vi ska kunna leverera den mängd el som behövs i den stund som alla använder som mest el. När det slår till och blir 15 minusgrader och alla sätter på kaffekokaren på morgonen så ska det finnas el till det. Vi har också en utmaning i kapacitet, när behovet för eleffekt ökar så behöver det inte bara produceras mer el för den stunden, elnätet behöver också kunna leverera motsvarande mängd el.
Till skillnad från elenergibrist som bara har med elproduktion att göra så är effektbrist och kapacitetsbrist även kopplat till elnätet. Så då är frågan, vad behövs för att våra elnät ska kunna fungera bra såväl i dag som i framtiden?
En av lösningarna är att bygga ut och stärka elnätet, och det är en viktig punkt för att ha ett fortsatt tryggt och stabilt elnät. Dessutom finns det många möjligheter med att skapa ett smartare elnät. Men att ha det som enda sätt att möta framtiden, där elanvändning inte lär öka alltför mycket men effektuttaget blir desto högre, skulle bli väldigt kostsamt för det svenska samhället. En annan av lösningarna är därför att använda den infrastruktur vi har så effektivt som möjligt och det är där det flexibla elnätet kommer in.
Flexibiliteten i elnätet innebär att man behöver anpassa sig efter elsystemet i stort så att effektuttaget blir så jämt som möjligt. Mycket av den här flexibiliteten ligger hos dig som elanvändare.
Det handlar helt enkelt om att undvika att ta ut eleffekt eller bidra med effekt till systemet när det behövs. Det kan till exempel handla om att en industri tillfälligt stoppar produktionen när det finns risk för effektbrist, eller att man puttar in el i systemet från ett solcellsbatteri eller från elbilar med Vehicle to Grid. Detta får man i sin tur betalt för. Men även vanligt klassisk energieffektivisering bidrar, ju mindre elanvändning ju mindre ofta blir det effekttoppar.
I framtiden kommer alltså mer ansvar att ligga på elanvändarna att vara aktiva i sin elanvändning. Detta gäller både privatkunder och framför allt företag och verksamheter som är storkonsumenter av el. Vår uppgift som aktörer i energibranschen kommer att vara att hitta rätt incitament för att motivera dig som elanvändare, bra morötter och piskor helt enkelt. Det behövs marknadsplatser och ekonomiska styrmedel.
Till exempel kan man redan idag tjäna pengar på att sälja stödtjänster till Svenska Kraftnät, där man puttar in el eller undviker att använda el vid behov som ni nämnde ovan. Vi på Mölndal Energi Nät köper effekt vintertid via flexmarknaden Effekthandel Väst. Allt fler elnätsleverantörer tittar också på att ha någon form av effektkostnad, där din elnätsräkning påverkas av när på dygnet du använt el. Detta är ett område som bara lär öka allt mer.
Varför ska man som företag bry sig om det här? En anledning är att vi alla är i behov av att vårt elnätssystem fungerar som det ska. Om all fokus skulle läggas på att bara bygga ut elnätet så skulle det bli en enorm kostnad för vårt samhälle, staten och kommunerna. Om vi alla i stället hjälps åt att tänka energi- och effekteffektivt så sparar både du och samhället pengar, plus vi gör en god insats för miljön genom att vara resurseffektiva.
I framtiden kommer det definitivt bli en ekonomisk fråga, men redan idag kan du göra en insats för att stötta framtidens flexibla elnät och tjäna pengar. Det skriver Håkan mer om i artikeln Så kan du bidra till framtidens flexibla elnät.
Sammanfattningsvis så håller vårt förhållande till elanvändning på att förändras, där du som elanvändare är en del av lösningen. Det krävs lite tid att komma dit, men vi är på god väg.
Elsäkerhet är ett område som ofta hamnar i skymundan i …
Flexibilitet är nyckelordet i framtidens energisystem. Den behövs både för …
Här finns massor bra att läsa