Att installera laddmöjligheter för anställda, boende och kunder ger än så länge både goodwill och konkurrensfördelar. Men inom några år kommer möjligheten att ladda sin elbil att vara lika självklar som det är att kunna koppla upp sig mot företagets Wi-Fi idag. För företaget, bostadsrättsföreningen eller andra organisationer är det alltså klokt att installera laddstolpar. Men här är några saker att tänka på innan du slår till!
Installation av laddningsinfrastruktur till företaget eller bostadsrättsföreningen kan vara allt ifrån någon enstaka laddstolpe till större anläggningar. Kanske det till och med finns behov av snabbladdning? Omfattning, vilken typ av laddning du vill installera, fastighetens elanläggning, yttre faktorer som avstånd till parkering, terrängens beskaffenhet och så vidare får konsekvenser på själva installationsarbetet. Därför går installationen i praktiken till på olika sätt beroende på omständigheterna.
En elkonsult, till exempel från ditt elnätsbolag, kan hjälpa dig att ta fram den optimala lösningen för dina behov. Och sedan är det väl bara att hitta en leverantör och sätta igång installationen? Ja, på sätt och vis, men innan du kommit så här långt är det viktigt att du gör din hemläxa, och det finns några saker att tänka på.
Med rätt förberedelser minskar risken för eventuella felbeslut under resans gång. Därför är det bra att reda ut vissa saker i förväg.
Om det inte är din egen mark måste du få markägarens tillstånd att installera laddstolparna. Dessutom kan det ibland också krävas bygglov, särskilt om du planerar för väderskydd eller tak. Kontakta kommunen för att vara helt säker på vad som gäller.
Ditt elnätsbolag vet var det finns el i närheten och kan hjälpa dig med elanslutning till laddstolparna.
Tala med flera olika leverantörer på ett tidigt stadium. Det ger dig en god överblick över vilka olika lösningar som står till buds, och vad det kommer att kosta. Nedan finns en checklista du kan ladda ner och använda för att jämföra leverantörer och erbjudanden.
Kostnaden för installationen styrs av olika faktorer. Avståndet till anslutning av elförsörjning, laddstolparnas placering och elnätets kapacitet kan göra att kostnaden varierar stort. Men det mest avgörande är laddningstypen. Medan en vanlig laddbox brukar kosta några tusenlappar kan det kosta flera hundra tusen att få en snabbladdare på plats. Om du funderar på snabbladdare kan det alltså vara klokt att välja en strategisk plats för denna så att kostnaderna minimeras (eller intäkterna maximeras).
För dig som funderar på att erbjuda laddning kommersiellt eller på något sätt ta betalt för laddningen, finns det ännu fler saker att tänka på.
Om du exempelvis erbjuder publik laddning från dina laddstolpar som står på kommunens mark, elnätet sköts av elnätsbolaget och ett parkeringsbolag har hand om bevakningen. Då gäller det att alla inblandade verkligen är överens om vad som ska gälla.
Vilka kontakter ska du erbjuda? Typ 2-kontakten är EU-standard för elbilsladdning med växelström, men finns det kanske andra behov? Ska laddarna vara uppkopplade? Ska det finnas belysning och påkörningsskydd? Ska det vara fast kabel eller ladduttag? Ska vi ha laststyrning och inbyggd betallösning?
Om du tänker ta betalt för laddning finns flera olika betallösningar och betaltjänster. När du väljer mellan dem är det viktigt att tänka på att det ska vara enkelt för användaren att betala, det ska vara enkelt för dig att administrera och det ska vara enkelt att sätta ett bra och rättvist pris. Vår laddtjänst ChargeME bockar av alla tre, vill du veta mer kan du boka ett möte med oss här.
Att installera laddstolpar kan gå snabbt och enkelt. Men det kan också vara omfattande och tekniskt komplicerade projekt. Oavsett förutsättningarna, ju bättre förberedd du är desto smidigare och tryggare blir både installationen och den fortsatta driften.
Från och med 1 januari 2025 ska kommersiella fastigheter ha minst en …
Regelverket för samfälligheter och moms har ändrats fram och tillbaka de …
Här finns massor bra att läsa