Kraftvärme - el och värme samtidigt

4 min
Beatrice Anderberg
11 jul, 2023

Visste du en stor del av Sveriges fjärrvärme kommer från kraftvärmeverk? Kraftvärme är en energiteknik som producerar både el och värme samtidigt. I den här artikeln förklarar jag varför kraftvärme är en viktig del av vårt energisystem.

Idag står kraftvärmen för runt 9 procent av den totala elproduktionen i Sverige, och ungefär hälften av all uppvärmning kommer från fjärrvärme. Trots det glöms kraftvärmen ofta bort när olika kraftslag diskuteras.

Ett kraftvärmeverk är en anläggning som producera både fjärrvärme och el. Processen börjar med förbränning av bränslen som hettar upp vatten till ånga. När ångan driver turbinen skapas el, samtidigt tar fjärrvärmesystemet till vara på överskottsvärmen och skickar ut den till fastigheter som är anslutna till nätet.  

Fördelar med kraftvärme

Hög verkningsgrad vid el- och värmeproduktion

Verkningsgrad är det mått som anger skillnaden mellan energimängden i det använda bränslet och mängden energi i form av el och fjärrvärme. Eftersom kraftvärmeverk utnyttjar överskottsvärme från elproduktionen har den en mycket hög verkningsgrad jämfört med andra energitekniker.

Ett kraftvärmeverk har en verkningsgrad på mellan 90 och 93 procent. Om man dessutom tar vara på energin i rökgaserna, vilket vi gör på Mölndal Energi, så närmar sig verkningsgraden 100 procent.

Användning av restmaterial

Kraftvärme är ett utmärkt sätt att ta vara på restprodukter från industrin. För att bygga hus eller tillverka pappersmassa behöver man avverka skog. Vid avverkning och bearbetning bildas svinn i form av grenar, toppar, bark och rötskadade delar. Det är några exempel på vad man kan använda som bränsle i kraftvärmeverken. Här kan du läsa mer om bränslet i vårt kraftvärmeverk.

Lokal och stabil elproduktion

En utmaning i dagens energisystem är den största elproduktionen finns i norr medan södra Sverige står för den största elanvändningen.

Det finns drygt 100 kraftvärmeverk runt om i Sverige. Kraftvärme produceras lokalt vilket innebär att elen inte behöver transporteras långa sträckor. Det minimerar energiförluster och skapar en stabil och effektiv elförsörjning.

Oberoende av väder

Produktionstakten i kraftvärmeverk går att styra och det är därför ett utmärkt komplement till vind- och solenergi som är väderberoende.

Inte minst på vintern då behovet av värme och el är som störst. Det är nämligen då som kraftvärmen producerar som mest. Det innebär att vi kan förse industrin med hållbar energi i ett mörkt och kallt klimat.

Här skriver vi mer om varför solceller och fjärrvärme är ett utmärkt komplement.

Minskar belastning på elsystemet och miljön

I Sverige är över 90 procent av bränslena i kraftvärmeverken förnybara eller återvunna. I vårt kraftvärmeverk här på Riskulla använder vi bara förnybara bränslen sedan 2018. Genom att utnyttja kraftvärme kan vi dra nytta av både el och värme, samtidigt som vi reducerar miljöpåverkan och ökar energieffektiviteten. Här kan du läsa mer om hur fjärrvärme hjälper till att motverka effektbrist.

Sammanfattat gör den stabila, hållbara och lokala produktionen kraftvärme till en viktig energikälla som kan förse delar av den svenska industrin med både el och värme.

Så fungerar fjärrvärme

Vill du lära dig mer om hur fjärrvärme fungerar? Ladda ner vår guide.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen