Krav på elbilsladdning vid fler än 20 parkeringsplatser

6 min
Peter Öhman
5 nov, 2024

Från och med 1 januari 2025 ska kommersiella fastigheter ha minst en laddpunkt för elbilar. Kravet gäller för uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på dess tomt. I den här artikeln tittar jag närmare på vad kravet innebär och vilka som berörs.

Varför införs reglerna om elbilsladdning på parkeringar?

Sedan 2021 har det funnits krav på laddinfrastruktur för nya byggnader och vid ombyggnad. Från och med 1 januari 2025 gäller även retroaktiva krav för vissa befintliga byggnader.

Bakgrunden till lagändringen är ett EU-direktiv om byggnaders energiprestanda som syftar till att minska växthusgasutsläppen genom att stödja omställningen till eldrivna fordon. Regeringen har som mål att fler företag ska kunna erbjuda laddningsmöjligheter och att infrastrukturen ska möta den växande efterfrågan på elbilsladdning.

Vad innebär det nya kravet för elbilsladdning?

Kravet gäller om du sammanlagt har fler än 20 parkeringsplatser på tomten, oavsett om de är samlade eller utspridda. Du behöver dock bara en laddpunkt, oavsett om det är 20 eller 500 parkeringsplatser.

Laddpunkten behöver inte vara publik och tillgänglig för allmänheten, utan kravet är att elbilsladdningen ska kunna användas för de som nyttjar fastigheten. Har du exempelvis ett företag så kan laddpunkten vara för de anställda.

Kravet regleras i Plan- och byggförordningen, PBF, och tas upp i 3 kap. §20 b, c. Det är din kommun som är ansvarig för tillsyn enligt Plan- och bygglagen. 

Vilka fastigheter omfattas om kraven på elbilsladdning?

Reglerna gäller för kommersiella fastigheter som har minst 20 parkeringsplatser. Detta omfattar kontorsbyggnader, köpcentrum, industrifastigheter och andra liknande anläggningar. Kravet gäller däremot inte för bostadshus eller ouppvärmda byggnader.

I de flesta fall är bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar undantagna, då de består av just bostäder. De fall då det kan bli oklarheter är när byggnaden även används som en lokal.

Vad gäller när fastigheten har både bostäder och lokaler?

Enligt Boverkets föreskrifter är ett bostadshus en byggnad där mer än halva bruttoarean är avsedd för bostäder. Till bostäderna räknas även biytor i byggnaden, som lägenhetsförråd, tvättstugor och liknande, som kan kopplas till bostadsändamålet. Även ett parkeringsgarage i byggnaden kan anses ingå i bostaden om garaget enbart är avsett för de boende.

Om däremot mer än halva bruttoarean är avsedd för lokaler, till exempel för affärsverksamheter, omfattas byggnaden alltså av kravet på elbilsladdning.

Förslag på undantag för ideella organisationer

Regeringen har nyligen föreslagit ett undantag för ideella organisationer som kyrkor, bygdegårdar och idrottsföreningar. Ett argument är att många av dessa platser används för tillfälliga evenemang, samtidigt som laddarna lär vara destinationsladdare med låg effekt som inte skulle göra så stor skillnad. Förslaget är i skrivande stund ute för remiss och ändringen kan tidigast beslutas under november.

Kan vi få bidrag för installationen av elbilsladdning?

Bidrag utgår inte när det finns ett lagkrav. Gör du däremot en installation av fler än en laddpunkt kan du söka bidraget Ladda bilen för laddstationer vid bostäder och arbetsplatser hos Naturvårdsverket. Naturvårdverket har även investeringsstödet Klimatklivet som du kan söka för publik laddning.

Förslag på hårdare krav redan 2027

Det finns ett förslag om ännu hårdare regler redan 2027: en laddpunkt vid var tionde parkeringsplats. Även om det inte är beslutat så kan det vara klokt att se hur du skulle kunna möta de hårdare kraven redan nu.

Vad ska vi tänka på för att uppnå kravet?

1. Agera direkt

Om du omfattas av kravet och inte har elbilsladdning är det hög tid att åtgärda det nu.

2. Tänk långsiktigt och stanna inte vid en laddpunkt

Mitt råd är att inte stanna vid en laddpunkt utan att passa på att se över dina anställdas, eller besökares, behov och göra en investering som möter dem. Då kan du samtidigt se till att möta de föreslagna kraven för 2027.

3. Läs på och se vilka förutsättningar som finns

Mitt tredje råd är att läsa på om elbilsladdning och hur dina förutsättningar ser ut. Det finns flera saker att ta hänsyn till, som om elen kommer räcka med nuvarande elnätsabonnemang, vilka som ska använda laddpunkterna och hur du ska styra och hantera betalning för laddningen? Som tur är har vi redan skrivit många artiklar på temat, du hittar tips och råd om elbilsladdning här.

4. Ta hjälp av en expert

Slutligen vill jag tipsa om att prata med en expert. Vi som erbjuder elbilsladdning vet vilka delar du behöver tänka på och kan guida dig i vilket upplägg som skulle passa din verksamhet bäst. Du kan enkelt boka en tid med oss på vår webbplats, så kan vi prata mer.

ChargeME - vi hjälper dig hela vägen

Vi hjälper dig hela vägen! Från behov, förutsättningar och teknisk lösning till nyckelfärdiga laddare med en flexibel betaltjänst. Vårt kompletta erbjudande kring elbilsladdning, ChargeME, gör det enkelt för dina boende, medarbetare och kunder att ladda sina elbilar.

Boka en tid med en av våra experter så kan vi prata mer.

Läs mer om ChargeME och boka möte

Jämför leverantörer av elbilsladdning

När du tar in offerter från leverantörer kan de se ut på ganska olika ut. För att inte jämföra äpplen och päron kan det vara bra att punkta upp vilka saker som är viktiga för er. Ladda ner vår mall och anpassa den utifrån era behov. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen