Momsregler vid elbilsladdning för samfälligheter

6 min
Martin Jellvert
10 sep, 2024

Regelverket för samfälligheter och moms har ändrats fram och tillbaka de senaste åren. Just nu är beslutet att de flesta samfälligheter inte behöver betala moms. Tittar din samfällighet på elbilsladdning så räknas det däremot som försäljning, vilket kan göra er momspliktiga. Låter det rörigt - häng med så förklarar jag vad som gäller.

Idag finns det runt 50 000 samfälligheter i Sverige. En samfällighet äger en gemensamhetsanläggning, vilket kan vara gemensamma garage, en väg eller liknande. Om ditt garage eller parkeringsplats är en del av samfälligheten och ni tittar på elbilsladdning behöver ni även ta hänsyn till hur det påverkar kraven för momsplikt.

Så har momsregler för samfälligheter ändrats

De senaste åren har varit förvirrande när det gäller samfällighetsföreningar och moms. I början av 2022 ändrade Skatteverket sitt ställningstagande för att gå mer i linje med rättspraxis i EU. Ändringen innebar att alla samfälligheter skulle registreras för moms, något de inte behövt vara innan. I början av 2024 slog dock Högsta förvaltningsdomstolen fast att samfälligheter inte är momspliktiga på uttaxerade avgifter, alltså medlemsavgifter enligt debiteringslängd.

Samfälligheter som hade momsregistrerat sig fick då information från Skatteverket om att de inte behövde vara momsregistrerade längre och många samfälligheter avregistrerades automatiskt. Det fanns också möjlighet att korrigera om man betalat in moms för föregående år eller fått eventuella förseningsavgifter.

Vissa samfälligheter ska fortsatt betala moms

Det finns däremot några tillfällen då samfälligheter även fortsatt behöver vara momsregistrerade och betala moms, som vid försäljning av varor eller tjänster till medlemmar eller utomstående.

Enligt Skatteverket ska samfälligheten registreras för moms om den ”tar betalt för varor och tjänster som föreningen köper in och säljer vidare till medlemmarna” och/eller ”fördelar kostnaderna genom att ta ut avgifter baserat på hur mycket medlemmen använder anläggningen”.

Ett exempel på detta är om man betalar för sin vattenförbrukning eller hyra av parkeringsplats och det inte är inbakat i medlemsavgiften som fastställts i debiteringslängden.

Elbilsladdning räknas som försäljning

När en samfällighet installerar elbilsladdning på parkeringsplatser eller i garagen, så kommer samfälligheten också vilja ta betalt för elen som medlemmarna laddar för. Att ta betalt för elen räknas som försäljning och samfälligheten ska därför ta ut moms. Detta gäller oavsett om medlemmarna betalar för mängden el de laddat för eller betalar en schablonsumma.

Även installationen kan räknas som försäljning

Beroende på hur samfälligheten väljer att betala för investeringen kan även detta kräva en momsregistrering. Om installationen bekostas av medlemmarna och de betalar för sin laddbox kan det räknas som försäljning.

Medlemsavgifter fortsatt icke momsgrundande

Det som är bra att tänka på är att samfällighetens vanliga avgifter och utgifter fortsatt inte är momsgrundande, även om föreningen blir momsregistrerad. Samfälligheten behöver alltså inte lägga på moms på medlemsavgifter och får inte heller dra av moms för kostnader att underhålla gemensamhetsanläggningen. Momsplikten gäller alltså endast för de delar som räknas som försäljning.

Har föreningen till exempel gatubelysning som ingår i gemensamhetsanläggningen kan ni inte dra av momsen för den delen av elräkningen, utan bara för den mängd kWh som medlemmarna laddat sina elbilar och betalar för.

Momsbefrielse vid årsomsättning under 80 000 kr ex moms

Men det finns ett undantag. Samfälligheten behöver nämligen inte heller vara momsregistrerad om den momsgrundande omsättningen understiger 80 000 kr ex moms per år. I denna summa räknas inte medlemsavgiften in utan bara intäkter som är momsgrundande, exempelvis det medlemmarna betalar för sin elbilsladdning. 

Om samfälligheten redan är momsregistrerad går det att avregistrera den hos Skatteverket om den momsgrundande årsomsättningen inte har varit högre än 80 000 kr under de två föregående åren.

Sammanfattat: två scenarion

Man kan sammanfatta det med att det finns två scenarion.

  • Samfälligheten tar betalt för elbilsladdningen och omsättningen för laddningen överstiger 80 000 kr/år ex moms – samfälligheten ska registreras för moms.
  • Samfälligheten tar betalt för elbilsladdningen och omsättningen för laddningen understiger 80 000 kr/år ex moms – samfälligheten behöver inte registreras för moms.

Olika föreningar – olika förutsättningar

Med det sagt så har alla föreningar olika förutsättningar och upplägg. Är du osäker kan du kontakta Skatteverket. På den här sidan har de samlat information om moms i samfällighetsföreningar.  

Smidig administration med ChargeME betalsystem

När samfälligheten är klar med installation och momsregistrering kommer nästa del, att få in betalningen för elbilsladdningen. Som tur är finns det idag mjukvarusystem som automatiserar och gör det enkelt för samfälligheten att hantera elbilsladdningen.

I vårt erbjudande ChargeME får du en smidig tjänst som sköter inbetalning från medlemmarna, där du enkelt kan se laddstatistik och sätta priserna i ditt inloggande läge. Vi har också lösningar för dig som vill ha en schablonkostnad för elbilsladdningen.

Hör av dig till mig och mina kollegor så berättar vi mer.

Läs mer om ChargeME och boka möte

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen