Tänk dig att det är måndag morgon och du får flera samtal om att temperaturen i kontorsfastigheten är 16 grader, eller att hyresgästerna plötsligt står utan varmvatten. En styrka med fjärrvärme är att den är väldigt driftsäker, men såklart kan fel uppstå. Här är mina tips på vad du kan göra när fjärrvärmen inte fungerar som den ska.
Något som är bra att veta är att du själv äger din fjärrvärmecentral om du är kund till oss. Så är det hos de flesta fjärrvärmeleverantörer, även om det finns några undantag. Därför är det både ekonomiskt och smart att se till att centralen är effektiv, hel och håller så länge som möjligt.
Ett första steg är att arbeta förebyggande genom att lära känna och ta hand om din fjärrvärmecentral. En fjärrvärmecentral som får kontinuerlig service håller ofta i runt 25 år.
Om du lär känna den och vet hur den fungerar är det större chans att du vet hur du ska åtgärda felen som uppstår. Ta hjälp av bruksanvisningarna och vår guide Ta hand om din fjärrvärmecentral.
Ta för vana att kolla till din central. Använd dina sinnen: se, lukta och lyssna. Är det något som låter konstigt? Doftar det annorlunda? Ser det ut att droppa någonstans? Upptäcker du fel tidigt är de ofta enklare och billigare att åtgärda.
När det börjar bli kallt på hösten är det bra att göra en lite större kontroll av din central så att den är redo inför vintern. Det skadar inte att även titta till den ett par gånger under vintern när den är igång för fullt.
Om du har en gammal central och det var längesedan den fick service kan det hända att ventilerna har fastnat. Ta det då lugnt. Om du tar i hårt för att lossa på dem finns risken att du råkar förstöra något.
Tänk på att vara försiktig när du arbetar med fjärrvärmecentralen. Fjärrvärmevattnet på primärsidan kan under kalla dagar vara över 100 °C varmt. Gör därför endast sådant som du själv har kunskap om och är trygg med. I andra fall är det bäst att ta hjälp av en expert, vilket jag berättar mer om längre ned.
När felet väl uppstått behöver du identifiera felet är för att kunna åtgärda det så snabbt som möjligt. Du kan börja med att kolla din fjärrvärmeleverantörs webbplats om det finns ett större avbrott, här hittar du vår avbrottsinformation.
Oftast uppstår dock felen i fastighetens värmesystem. På våra fjärrvärmesidor går vi igenom hur du kan göra en felsökning steg för steg. Vad felet kan bero på varierar beroende på om du saknar både värme och varmvatten, eller bara den ena av dem. Kontrollera trycket i värmesystemet och fyll på vatten vid behov. Fyller du ofta på vatten kan det bero på läckage i systemet.
Är fjärrvärmen nyinstallerad så är det inte alltid att grundinställningar passar din fastighet, utan reglercentralens värmekurva behöver justeras för att passa din fastighet. Vid byte av värmeanläggning töms en del av vattnet i radiatorsystemet och då är det bra att lufta radiatorerna lite extra de kommande månaderna.
Ibland uppstår fel som du inte kan eller bör lösa själv. Som tur är finns det experter som du kan ta hjälp av.
Vi har flertal fjärrvärmetjänster: trimpaket för att optimera centralen, serviceavtal, besiktning och reparation. Vi kan också hjälpa till med inköp och installation av en ny central.
Om du har frågor eller om du inte vet vilken av tjänsterna du har behov av kan du alltid höra av dig till mig och mina kollegor. Boka en tid i någon av våra kalendrar så tar vi ett enkelt digitalt möte.
Flexibilitet är nyckelordet i framtidens energisystem. Den behövs både för …
Om din fjärrvärmecentral är äldre än 25–30 år kan det vara dags att byta …
Här finns massor bra att läsa