Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för omkring hälften av all uppvärmning i bostäder och lokaler. Trots det glöms det ofta bort i diskussioner om energi. När jag berättar att jag jobbar med fjärrvärme så blir många nyfikna, här svarar jag på några av de vanligaste frågorna som jag får.
Oavsett om din fastighet används för kontor, bostäder, handel eller annan verksamhet så behöver du fatta beslut om hur lokalerna ska värmas upp. Kanske finns det redan fjärrvärme eller så funderar du på om det vore ett bra val för din verksamhet.
Låt mig därför räta ut några av de vanligaste frågetecken som brukar uppstå kring just fjärrvärme:
Fjärrvärme har förvisso funnits i Sverige sedan 40-talet, men är knappast omodernt för det. Det är en beprövad teknik som ständigt utvecklas. Runt om i Europa satsar nu många länder på att bygga ut fjärrvärmen som ett led i miljö- och klimatarbetet, för att kunna tillvarata rester från exempelvis industrin och skogsbruket och minska beroendet av importerad fossil energi. Här ses Sverige som ett föregångsland. Det är dessutom en investering som lönar sig över tid; ett välbyggt fjärrvärmenät kan ha en livslängd på ända upp till 100 år.
Fjärrvärmen har varit en problemlösare historiskt, och är det även idag och i framtiden. Bland annat bidrar den till trygg lokal produktion av värme och el vilket är oerhört viktigt i dag. I framtiden hoppas man också kunna fånga in och lagra koldioxid från förbränning av avfall och biobränslen och därmed bidra med minusutsläpp.
Generellt är fjärrvärme ett miljöeffektivt sätt att sänka våra gemensamma CO2-utsläpp. Vinsterna ligger dels i storskaligheten: en stor värmepanna i stället för många enskilda pannor bidrar till energieffektiviseringen. Dels i att man tar vara på restprodukter som annars inte skulle kommit till användning, vilket gör det till en väldigt resurseffektiv uppvärmningsform. Genom att välja fjärrvärme ser man också till att det finns mer eleffekt över, vilket är viktigt när samhället på flera håll går över från fossila bränslen till el. Här kan du läsa mer om fjärrvärme och miljö.
Miljöpåverkan från fjärrvärme varierar beroende på hur värmen framställs, som till exempel vilka bränslen som används, hur bränslet transporteras och hur restprodukterna tas till vara. I vårt kraftvärmeverk Riskulla producerar vi el och fjärrvärme av förnybara restprodukter.
Fjärrvärmepriset varierar beroende på vilken leverantör du har. Men överlag är det en uppvärmningsform som är prisvärd och stabil långsiktigt.
Saknar du fjärrvärme i dag? Då är frågan hur nära din fastighet ligger det befintliga fjärrvärmenätet. Att dra fram fjärrvärme innebär en stor kostnad initialt, men sedan kommer du ha ett bekvämt system till en låg kostnad under väldigt många år framöver. Här kan du läsa mer om förutsättningarna för att få fjärrvärme.
Alla fjärrvärmeverk har inte exakt samma bränsle, men det består nästan alltid av olika former av rester: rester från skogsavverkning, träavfall från pappers- eller träindustrin, eller avfall som kan komma från hushåll eller från verksamheter. Många tar också vara på spillvärme från industrier.
På Mölndal Energi eldar vi närproducerade restprodukter av trä: grenar, bark, trädtoppar, buskar, ris och returträ. Vid behov, som när pannorna ska dra i gång efter ett uppehåll, använder vi också lite bioolja. Du kan läsa mer om vår energimix för fjärrvärme här..
Fossilfri el är bra, men den behövs till annat än uppvärmning. Elektrifieringen av samhället ökar belastningen på elnätet och många har vid det här laget hört talas om både kapacitets- och effektbrist.
Det är därför smart att låta bli att ytterligare belasta elnätet genom att värma upp sina lokaler med el och i stället låta fjärrvärmen stå för uppvärmningen. I den här guiden kan du läsa mer om hur ditt företag kan bidra till samhällets omställning från fossilt till elektrifierat.
Läs mer om hur fjärrvärmens kretslopp fungerar, olika sätt att producera fjärrvärme och för- och nackdelar med fjärrvärme.
Flexibilitet är nyckelordet i framtidens energisystem. Den behövs både för …
Om din fjärrvärmecentral är äldre än 25–30 år kan det vara dags att byta …
Här finns massor bra att läsa