Hur mycket el sparar jag på att dimra ljuset?

5 min
Karin Ekh
6 jul, 2024

Att dimra ner belysningen är mysigt, men har du funderat över hur mycket du kan spara genom att dimra dina lampor? I denna bloggpost skriver jag om fördelarna med dimring och hur du kan dra nytta av denna teknik.

Är dimmers elförbrukning lägre?                  

Svaret är ja, när du dimrar en lampa drar den mindre ström. En tumregel är att om du dimrar ner en lampa från 100 procent till 50 procent så sparar du 50 procent av elförbrukningen. Enligt ett test från Energimyndigheten kan du spara upp till 80 procent av elanvändningen om du dimrar ner till lägsta ljusflödet.

Med mindre el till lampan så lyser den svagare och blir därmed inte heller lika varm. Detta sparar även livslängden på lampan och du behöver inte byta ut den lika ofta.

Uträkning: så mycket sparar du med en dimmer

Hur mycket du sparar i kronor beror på elpriser och din elförbrukning. Låt oss räkna på det:

  • Anta att du har en LED-lampa på 6 watt som du dimrar 50 procent under perioden september till och med april mellan kl 17:00 och kl 23:00. Sammanlagt blir det 1260 timmar.
  • Överföringskostnad för elnät varierar beroende på var du bor, här har jag räknat med 25,5 öre/kWh.
  • Elskatten för 2024 är 53,5 öre/kWh.
  • Kostnaden för el beror på spotpriset den månaden och av ditt elavtal, vi räknar på 80 öre/kWh. Sammanlagt blir det 1,59 kr/kWh.
  • 1,59 kr/kWh x 1260 h x 0,006 kW = 12 kr

Med dessa antaganden blir besparingen ungefär 6 kronor per år för varje 6W LED-lampa som du dimrar 50 procent.

Uträkningen tittar bara på kostnad för elförbrukningen och tar inte hänsyn till investeringskostnader för hårdvara för dimmer respektive vanlig belysning. 

Hur funkar en dimmer?

För att förstå varför man sparar el kan det vara bra att veta vad som händer när du dimrar en lampa. En lamparmatur består både av en ljuskälla och av ett drivdon. Det är drivdonet som dimmern kommunicerar med. Dimmern skär av en del av nätspänningen som matas till drivdonet och lampan – vilket gör att det går åt mindre el i dimrat läge.

Tips för dimmers

Dimmers är väldigt smidiga att ha i rum där du vill kunna anpassa belysningen. I vardagsrummet kanske du vill ha full ljusstyrka när du ska städa och en mer dämpad belysning när du ska se på TV. Vill du alltid ha en låg ljusstyrka är det enklare att välja en lampa med låg styrka direkt.

När du köper lampa så står det på förpackningen om den är dimbar eller inte. Tänk också på att dimmern ska kunna kommunicera med drivdonet för att det ska fungera, det är inte alla lamparmaturer och dimmers som matchar. Till exempel behöver du ofta en LED-dimmer till dina LED-lampor. Om de inte matchar kan resultatet bli ett flimrigt ljus, att du inte kan dimra så mycket eller att det inte fungerar att dimra alls.

Vill du skaffa en ny dimmer räknas det som en fast elinstallation och ska göras av en behörig elinstallatör. På kollaelföretaget.se kan du hitta elinstallationsföretag och se vilka installationer de är behöriga för.

Dimmers – mysigt och sparar el

Med dimmers kan du skapa rätt belysning för olika tillfällen och göra ditt hem lite mer hemtrevligt. Nästa gång du dimrar ljuset i ditt hem, kom ihåg att det gör gott för både miljön och din plånbok.

Vill veta mer om hur du kan spara el så har vi samlat tips i vår guide nedan.

Minska elförbrukningen hemma

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen