Elförbrukning
Allt fler börjar intressera sig för hur de kan sänka elförbrukningen både hemma och på jobbet. Funderar du också på vilka prylar som drar mest el, om din elförbrukning är normal och vilka åtgärder som hjälper dig spara energi? Här berättar vi om vanliga eltjuvar, vad du själv kan göra för att minska elslöseriet och om hur du sänker energiåtgången för bostadens uppvärmning.
Kapitel 1
Att minska sin elförbrukning ger stora fördelar mot en förhållandevis liten insats. Med en kombination av enkla justeringar i vardagen och lite större ingrepp som rör själva bostaden eller fastigheten, kan du minska både din klimatpåverkan och elkostnad.
All energi du nyttjar påverkar miljön och den bästa kilowattimmen är den som inte används. Det första du bör göra är därför att se över hur du använder energi och el.
Det är bra att tänka brett och både se över den egna elkonsumtionen och din konsumtion allmänt. Hur ser din miljöpåverkan ut? Det kan till exempel handla om beteendeförändringar som att gå över till elcykel istället för bil eller att skaffa klimatsmarta mobilvanor.
Viss energi måste vi ändå använda och då är det mest hållbara alternativet el från fossilfria energikällor. Mölndal Energi är Sveriges första fossilfria energibolag i vår egen produktion, något du kan läsa mer om i vår hållbarhetsredovisning.
Samma råd som hjälper dig att minska din miljöpåverkan har också positiv effekt på din elkostnad. Elpriserna kan stundtals vara höga och genom att sänka din elförbrukning kan du påverka din elräkning.
Många började förbruka mer el hemma under pandemins hemmajobb och har fortsatt jobba en del på distans, vilket också ökar summan på elräkningarna. För specifika råd kring hur du sänker elkostnaden kan du läsa mer här.
Kapitel 2
Historiskt sett har elförbrukningen ökat i takt med att vi fått mer och mer elektronik i samhället och våra hem. Elförbrukningen varierar främst beroende på bostadstyp och uppvärmningsform, men också en rad andra faktorer. Genom att jämföra din elförbrukning med liknande bostäder kan du ta reda på om du använder mer el än genomsnittet. Här kan du läsa mer om normal förbrukning av el.
En normal elförbrukning för en villa är cirka 20 000 kWh per år enligt SCB. Villor har generellt en högre elförbrukning och lägenheter lägre, medan radhus ligger någonstans mitt emellan. Detta beror delvis på storleken på huset, men också på att många villor har el som uppvärmning. Här hittar du mer information om just elförbrukning i en villa på 100 m2.
Elförbrukningen i ett radhus är avhängigt var i raden huset ligger; husen värmer varandra och de hus som omges av andra hus kräver mindre el för uppvärmning. Hörnradhusen förbrukar alltså mer el.
Mindre lägenheter använder cirka 2 000 kWh per år, medan en stor lägenhet kan komma upp i det dubbla. Många lägenheter har, till skillnad från villor, uppvärmning genom fjärrvärme. Det är en effektiv form av uppvärmning som inte belastar lägenhetens elförbrukning på samma sätt. Dessutom ligger bostäderna tätare i ett lägenhetshus vilket underlättar för värmespridning mellan hushållen. Här det i stället belysning, kyl, frys och matlagning som förbrukar mest el, tillsammans med elektroniska apparater.
Det som främst driver en hög elförbrukning är om du har el som uppvärmning eller inte. Elförbrukningen är också kopplad till hur många som bor i bostaden, husets ålder, vilken typ av uppvärmning bostaden har, hur välisolerat huset är och var i landet du bor. Det handlar också om vilka vanor de som bor i bostaden har, liksom antalet elektriska apparater och deras energimärkning. Det finns en del missuppfattningar kring el och energi, här slår vi hål på några vanliga myter.
För att våra kunder enklare ska kunna övervaka sin elförbrukning har vi tagit fram appen Watter. Där kan kunderna följa elförbrukningen och dessutom använda varningsfunktionen som skickar en notis om förbrukningen plötsligt ökar på ett oväntat sätt.
Kapitel 3
Vad förbrukar egentligen mest energi – är det tvättmaskinen, diskmaskinen eller en apparat du inte ens tänkt på? Att ta reda på det är ett bra första steg mot att sänka din elförbrukning och dina kostnader.
När det gäller hushållselen finns en enkel tumregel: apparaterna som har till uppgift att producera värme eller kyla hör till de som drar mest el. Hit räknas bland annat tvättmaskiner, diskmaskiner, torkskåp, kyl, frys, el-element och portabla AC-anläggningar. Här kan du läsa mer om vilka apparater som drar mest ström.
Hur vet du att du väljer energisnåla produkter? Ett sätt är att kika på energimärkningsetiketten. I Sverige finns en energimärkning enligt en skala från A till G (tidigare A+++ till D), där A är det bästa alternativet för exempelvis en ny spis, ugn, kyl, frys eller tvättmaskin. Dessutom finns en angivelse för hur mycket energi apparaten gör av med under ett år av standardanvändning (kWh/annum).
Kapitel 4
Det finns en rad sätt att spara el och energi hemma. En minskad elförbrukning handlar mycket om att förändra dina vanor. Här är de förändringarna du kan göra:
För miljöns skull ska vi använda våra saker så länge som möjligt, men samtidigt finns det en brytpunkt. Hur vet du när det är dags att byta ut en gammal energislukande kyl eller frys? Naturskyddsföreningen har gjort en livscykelanalys för kylar och frysar och kommit fram till följande rekommendation: byt ut det som tillverkats 2006 eller dessförinnan. Dagens produkter är nämligen så mycket mer energieffektiva att det bästa både för både miljön och ekonomin är att byta till en ny.
Äldre datorer, skärmar, mobilladdare, tv-apparater, video- och musikanläggningar stängs ofta inte av helt. Att apparater i standby-läge gör av med så mycket som tio procent av ett hushålls totala elförbrukning är inte ovanligt. Ett enkelt sätt att åtgärda detta är att skaffa grendosor där du kan stänga av elen till flera apparater samtidigt. Läs mer om apparater som aldrig är helt avstängda här.
Kapitel 5
En annan viktig aspekt av energiförbrukningen är uppvärmningen av bostaden. Våra bostäder står för nästan en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning och av det står uppvärmning av bostaden för den största delen. Genom att se över fönster och dörrar, isolering, uppvärmningskälla och ventilation kan du minska din energiförbrukning rejält.
Det är bra att initialt ta hjälp av en värmekamera för att hitta energiläckorna i ditt hem. De känsligaste områdena i husets konstruktion brukar vara fönster, dörrar, golvlister och hörnen mot ytterväggarna.
Det här är en sammanfattning av de viktigaste bitarna att se över för att minska energiåtgången och energieffektivisera bostaden. Du kan läsa mer om de fyra viktigaste åtgärderna för att spara energi hemma.
Fjärrvärme är trygg och effektiv uppvärmningsform. För att få fjärrvärme behöver du ha vattenburen uppvärmning och bo nära fjärrvärmenätet. Har du redan fjärrvärme kan du ta hand om din fjärrvärmecentral och optimera inställningarna så att de är så effektiva som möjligt.
Kan du inte få in fjärrvärme? Då finns det andra resurseffektiva alternativ, något du kan läsa mer om i den här guiden om olika uppvärmningsformer.
Vill du spara energi specifikt för uppvärmning av uterummet? Där handlar det om mer tillfälliga värmekällor som infravärme, värmefläktar och gasolvärme.
Har du ett fritidshus och funderar på hur du ska kunna sänka elförbrukningen där? Den här texten samlar tips inför nedstängningen av ett hus du använder säsongsvis.
Kapitel 6
Att förändra sina vanor är ofta svårare än du tror. Här följer några tips för att motivera och realisera förändringar av din elkonsumtion i hemmet. Du får en mer ingående beskrivning i texten Vad ska vi göra för att lyckas minska vår elförbrukning?
Kapitel 7
För en BRF handlar minskad elförbrukning till stor del om att hitta bra rutiner i föreningen. Följ upp hur mycket el, värme och vatten ni använder månad för månad, för att därigenom kunna vidta rätt åtgärder. Du hittar en mer ingående beskrivning av viktiga åtgärder i Så kan bostadsrättsföreningen spara el och energi.
En bra utgångspunkt är energideklarationen. Här får du en överblick över hur mycket energi byggnaden använder per kvadratmeter och år, hur effektiv energiförbrukningen är, samt förslag på olika åtgärder. Läs mer om hur föreningen kan använda energideklarationen.
Majoriteten av bostadsrättsföreningarna har fjärrvärme. Håll rätt temperatur och säkerställ att det centrala värmesystemet är korrekt justerat. Ventilationen är också viktig att se över eftersom en stor del av värmeförlusterna sker via den.
Välj riktigt energi- och vattensnåla maskiner till tvättstugan utifrån systemet för energimärkning. Samma sak gäller för gemensam belysning i trapphallar, entréer, källare, tvättstugor och utomhus – byt ut mot energisnåla varianter eller skaffa rörelsedetektorer.
Tak, väggar och fönster, fastighetens så kallade klimatskal, släpper ut mycket värme. Att tilläggsisolera och byta ut gamla fönster är lite större investeringar för föreningen, men dessa får stor effekt på elförbrukningen.
Kapitel 8
Det är dock inte bara som privatperson du kan göra nytta genom att spara el; genom att hjälpa till att dra ner på energiförbrukningen också på jobbet kan du göra ännu större skillnad för klimatet. Olika företag har olika förutsättningar, men det finns några tumregler som de flesta tjänar på att hålla koll på. Här kan du fördjupa dig i energispartips för kontor.
I en kontorslokal står belysningen för den största elförbrukningen; drygt 20 procent. Öka medvetenheten bland medarbetarna om vikten av att släcka i tomma utrymmen eller installera rörelsedetektorer. Du tjänar också på att byta ut gamla glödlampor till mer energisnåla varianter.
Datorer står för cirka 15 procent av elförbrukningen på ett kontor. Även skärmar i viloläge förbrukar el. Stäng av dem och dra ur laddare när de inte används. Fundera också på om ni kan reducera antalet lokala servrar genom att i stället använda er av molntjänster.
En ny skrivare, kopiator eller kylskåp drar mindre el än äldre modeller. I vissa fall kan det därför vara lönsamt att ersätta äldre apparater som har hög elförbrukning.
En god start är att göra en energikartläggning för din fastighet. Då får du en överblick över hur fastighetens energianvändning ser ut tillsammans med förslag på åtgärder. Här kan du läsa mer om vad en energikartläggning är och vilka som kan och måste göra en.
Energieffektivisering är en bra satsning, det går att minska energikostnaderna med så mycket som 20 procent utan större investeringar. I Energieffektivisera företaget går vi igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på, oavsett vilken bransch ditt företag tillhör.
Se också över fastighetens ventilation, som alltid innebär ett visst mått av värmeförlust. Värmeåtervinning kan vara ett smart sätt att använda ventilationen för att spara värme och energi.
Belysning är en viktig del av våra hem och bidrar både till atmosfär och …
Visste du att du som kund hos oss kan hålla koll på din elförbrukning, …
Att det kostar en slant att skaffa en riktigt bra gamingdator vet de …