Fem sätt att hålla värmen i uterummet

5 min
Daniel Gustafsson
21 mar, 2020

Uterummet en perfekt plats att mysa på när utetemperaturen är låg. Men det är svårt att mysa om man fryser. Vi tittar på fem olika sätt att hålla värmen i uterummet.

Som alltid handlar det om att styra energiförbrukningen efter behov: vilket värmealternativ som är bäst beror på om du vill använda uterummet året runt, eller mer då och då när andan faller på.

I vårt frostiga klimat gäller det verkligen att tänka till före när vi ska bygga uterum. Ska uterummet vara som ett extra rum året om, även när solens värmande strålar inte alltid är närvarande, behöver du fundera lite extra på hur du isolerar uterummet innan du bygger. Vill du vara i uterummet under årets kallaste månader är golvvärme ett riktigt bra alternativ, men då behöver du isolera grunden ordentligt från början. 

Ska du inte använda uterummet så ofta, och inte under vintern, är golvvärme däremot inte särskilt energieffektivt. Då behöver du istället en mer tillfällig värmekälla som ger värme snabbt; som till exempel en värmefläkt, ett element eller infravärme.

1. Snabba punktinsatser med infravärme

Infravärme passar dig som mest är i uterummet när temperaturen inte riktigt når upp till högsommarvärme ute. Om det till exempel skulle kännas lite kyligt vid middagen, värmer infravärmen snabbt upp det som strålningen träffar, så som hud och stolsdynor. Och man klarar sig ofta med lägre effekter. Nackdelen är just att den främst värmer upp det strålarna träffar och inte luften runt omkring, vilket gör att de ställen som inte nås av de varma strålarna känns kalla om temperaturen är under 20 grader. 

2. Effektivt med värmefläkt

En värmefläkt värmer till skillnad mot infravärme upp luften i uterummet, vilket gör att värmen varar lite längre, om du har bra isolering. Värmen sprider sig också jämnt i rummet. Med samma effekt som infravärmen så tar det längre tid innan det känns riktigt varmt, men numera så finns det en hel del fläktar med högre effekt till en rimlig peng. En nackdel med värmefläkt är att en den oftast medför ett visst ljud och den kan också orsaka en känsla av drag. 

3. Snabb tillfällig värme med elelement

Om du bara värmer upp uterummet någon gång ibland är ett elelement ett bra alternativ. Kostnaden är relativt låg och det går fort att värma upp ett rum. Du behöver ha en bra plats för elementet, där möbler inte hindrar värmespridningen. Ett 'vanligt' elelement är mer som en infravärmare med mycket strålningsvärme, medan en oljefylld variant behåller värmen längre och ger en mer behaglig värme.

4. Gasolvärmare för stora uterum

Gasolvärmare ger snabb och ordentlig uppvärmning. Den kräver ett större rum (minst 25 kvm) och luftväxling för att inte syret i rummet ska ta slut. För miljöns skull bör man välja gasol med en hög andel biologiskt framställd gas.

5. Golvvärme i vinterbonat uterum

Golvvärme är ett bra alternativ om du vill ha värmen på året runt och har en välisolerad grund. Beroende på typen av styrning av golvvärmen så kan det ibland ta längre tid att värma upp, så därför kan du behöva planera i förväg när du ska använda rummet på vintern. I vissa fall kan det ta ett par timmar för den att reagera på en förändring i temperaturinställningen. Sedan är själva installationen av golvvärme mer omfattande och kostsam än andra alternativ.

Håll nere dina värmekostnader

Läs vår guide för att bli mer energismart i hemmet!

Läs mer

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen