Hoppa till huvudinnehåll

Renovera och energieffektivisera: så hittar du husets känsligaste punkter

5 min
Claes Kvist
5 feb, 2022

Går du i renoveringstankar? Då är det smart att göra en genomgång av de delar av huset som brukar dra mycket energi och att åtgärda dessa för att sänka energikostnaderna. Här benar jag ut de viktigaste områdena och berättar om hur en värmekamera visar var energiläckorna finns. I slutet hittar du en guide som beskriver mer ingående om hur du kan spara energi i hemmet.  

I Sverige finns omkring två miljoner småhus och i de flesta av dem finns en rad olika åtgärder att vidta för att både sänka energikostnaderna och minska miljöpåverkan. Enligt beräkningar från Energimyndigheten skulle det gå att få ner småhusägarnas samlade energiräkningar med mer än tio miljarder per år.

Bara att sätta i gång då, eller? Inte riktigt. Jag har märkt att husägare ofta tvekar kring vilka av åtgärderna som är värda att satsa på för att få störst effekt. Då kan det vara bra att initialt ta hjälp av en värmekamera för att hitta energiläckorna.

Värmekameran visar energiläckage

De känsligaste områdena i husets konstruktion när det gäller energiläckage brukar vara fönster, dörrar, golvlister och hörnen mot ytterväggarna. Här kan en värmekamera registrera temperaturen i byggnadsdelarna och upptäcka exempelvis ett kalldrag längs en golvlist. Avvikelser i temperaturen visas på en display, där varma områden får en röd-gul färgton och kalla områden en blå-lila ton.

Det finns alltid temperaturvariationer i en byggnad, men stora avvikelser betyder att du eller en fackman bör undersöka området närmare. Värmekameran kan också upptäcka dolda fel, som exempelvis igensatta ventiler, felaktiga elinstallationer eller missar i husets isolering, fel som tillsammans påverkar inomhusklimatet och energiåtgången.

Tänk på att om möjligt göra undersökningen under vintern när kontrasterna mellan ute- och innetemperatur är störst. Det här har jag märkt att många missar. Kamerorna då? De finns både att köpa och hyra (ibland även att låna), men glöm inte att det behövs fackkunskap för att tolka informationen.

Åtgärder för att spara energi

Resultat från värmekameran kan i sin tur ligga till grund för renoveringar och åtgärder. Du behöver sällan renovera hela hemmet för att mota bort energitjuvarna och minska dina energikostnader. Enklare åtgärder som tätning av dörrar, fönster och golvlister i kombination med en mer kontrollerad ventilation brukar i stället vara ett vanligt första steg.

Isolering spelar en avgörande roll för energieffektiviteten i en byggnad. Just dörrar och fönster kan vara värt att kontrollera lite extra. Enligt Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut hela en tredjedel av värmen. Om du har vanliga tvåglasfönster kan det därför vara dags att ta dig en funderare; kanske är det dags att byta till en mer energieffektiv variant?

Det är också vanligt att värme smiter ut genom otätade eller dåligt isolerade vindsutrymmen, särskilt som varm luft stiger uppåt. Även här kan värmekameran ge en indikation på om du behöver se över isoleringen.

Välj energisnåla produkter

Omfattar din tänkta renovering också nya vitvaror? Jag får många frågor om både köks- och badrumsmaskinerna och här finns det elkostnader att kapa på sikt. Mitt tips är att passa på att byta till riktigt energisnåla produkter. I Sverige finns en energimärkning enligt en skala från A till G (tidigare A+++ till D), där A är det bästa alternativet för exempelvis en ny spis, ugn, kyl, frys eller tvättmaskin. Passa också på att välja toalett, blandare och dusch efter hur snåla de är i sin vattenförbrukning, för att därigenom även spara på vattnet.

Som du ser finns det en stor potential att minska energibehovet genom smarta renoveringar, varav flera vare sig är krångliga eller särskilt kostsamma. Bland det viktigaste du kan göra är att först hitta och sedan täta platserna där värmen kan tänkas sippra ut. Här kan en värmekamera vara till stor hjälp för att komma i gång.

Så håller du värmen med mindre energi

Läs mer om energieffektivisering och om hur du minskar elförbrukningen hemma.

Läs mer

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen