Spara energi hemma: de fyra viktigaste åtgärderna

5 min
Jonas Kalén
27 nov, 2021

Hur kan du minska energin som går åt för att hålla din bostad varm? Det finns en rad åtgärder för att spara energi hemma, men det allra enklaste är faktiskt att sänka inomhustemperaturen. Här går jag igenom de viktigaste åtgärderna och i slutet av artikeln finns det en mer omfattande guide som du kan ladda ner.

Våra bostäder står för nästan en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning, och av det står uppvärmning av bostaden för den största delen. Energieffektiviteten, det vill säga hur väl energin används utifrån både plånbok och miljö, varierar stort mellan olika hus. Genom att se över fönster och dörrar, isolering, uppvärmningskälla och ventilation kan du minska din energiförbrukning rejält.

Spara energi i hus

Främst handlar det om olika åtgärder för att energieffektivisera genom att minimera värmeförlusterna som sker genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. På bilden nedan ser du var de stora bovarna i dramat oftast finns; omoderna fönster och dörrar är den största energitjuven (statistik från Energimyndigheten).

Hus energiförluster

Vad kan du då göra konkret i bostaden? Det rör sig främst om dessa fyra åtgärder:

1. Byt ut gamla fönster (och dörrar)

Fönster är en av de känsligaste punkterna för energiförlust i ett hus. I ett hus från 70-talet försvinner en tredjedel av värmen ut genom fönstren. Du kan själv enkelt sätta upp nya tätningslister kring fönster och dörrar. Väljer du att göra ett fönsterbyte ska du ta ett fönster med lågt U-värde, något som visar hur mycket energi fönstret släpper igenom. Moderna fönster släpper ut betydligt mindre värme, vilket gör att du kan sänka inomhustemperaturen utan att märka någon skillnad.

2. Se över husets isolering

Många vindar i äldre hus läcker värme och en vindisolering kan spara mycket energi både i villor och i flerbostadshus, särskilt eftersom värme stiger uppåt. Samma sak gäller tilläggsisolering av väggarna. Att isolera grunden ökar också energieffektiviteten; med en isolering på in- eller utsidan (alternativt under plattan) kryper ingen kyla upp genom huset – och du kan dessutom dra ned på eventuell golvvärme.

3. Se över uppvärmningskälla

Att se över och eventuellt byta din nuvarande uppvärmningsform, är visserligen kostsamt men kan göra stor skillnad för din energiförbrukning. Har du till exempel uppvärmning via en oljepanna eller el är det både miljömässigt och ekonomiskt smart att se på andra alternativ.

Fjärrvärme är trygg och effektiv uppvärmningsform. För att få fjärrvärme behöver du ha vattenburen uppvärmning och bo nära fjärrvärmenätet, något du kan läsa mer om här. Kan du inte få in fjärrvärme så finns det även andra mer resurseffektiva alternativ, i den här guiden kan du läsa mer om olika uppvärmningsformer.

4. Optimera husets ventilation

Beroende på hur ditt hus ser ut, kan du optimera ditt befintliga ventilationssystem. Det finns en rad olika varianter – från självdrag till fläktar för från- och tilluft – där ett från- och tilluftssystem med värmeåtervinning att föredra. Du kan också minska energiförbrukning i befintligt ventilationssystem genom att reglera luftintaget och undvika att ta in luft mer än nödvändigt och när det inte behövs. Allt detta sparar energi.

Fler tips för att spara energi hemma

För de större insatserna är det vanligen klokt att konsultera fackmän. Glöm bara inte bort att det parallellt finns en rad snabbare, enklare och billigare knep för att spara energi hemma oavsett boendeform. Hemmets totala energiförbrukning påverkas av allt från val av ljuskällor till hur du använder varmvattnet, något du kan läsa mer om här.

Som jag nämner i inledningen till denna text, kommer du också en bra bit på vägen bara genom att sänka inomhustemperaturen och i stället investera i ett par raggsockor och en skön filt. En grads sänkning minskar nämligen bostadens energianvändning med fem procent.

Så håller du värmen med mindre energi

Vill du lära dig mer om åtgärder för att spara energi i hemmet?

Läs mer

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen