Varför drar apparater ström även om de är avstängda?

4 min
Henrik Dalman
16 nov, 2019

Siste man släcker ljuset! När rummet är tomt är det onödigt med belysning. Men många apparater drar faktiskt ström även när de är avstängda. Det ökar din elräkning – och är egentligen rent energislöseri.

Strömbrytaren som verkligen bryter strömmen

Att släcka lampan är kanske det mest intuitiva sättet att spara ström. Det hänger nog ihop med att vi hela tiden ser om den drar ström eller inte. Kanske är det glödlampans fel att så många av oss tror att en avstängningsknapp också gör att strömförbrukningen upphör. Men det är stor skillnad mellan en riktig strömbrytare som verkligen bryter strömmen och en avstängningsknapp. 

Den luriga Av- och På-knappen

I dag är våra hem fyllda av elektroniska apparater. Till exempel datorer, pekskärmar och tv-apparater. Dessa i sin tur är ofta ihopkopplade till kompletta underhållningssystem med högtalare i olika rum. Allt detta kan styras bekvämt från en fjärrkontroll eller surfplatta – och allt kan stängas av med en röd liten knapp. Men de flesta elektroniska apparater stängs egentligen inte av, de går bara över i standby-läge. Man ser ofta en liten röd lysdiod när apparaten är ”avstängd” och många kanske tror att det i standby-läget bara är den här lilla lysdioden som drar ström, men i praktiken kan en apparat dra ganska mycket ström även när den är i viloläge.

Många bäckar små

Apparater med fjärrkontroll
Elektroniska apparater som tv:n har många funktioner som kan styras via en fjärrkontroll. Till exempel funktionen På/Av. Även när de är avstängda krävs en viss mängd ström för att hålla igång dem så att de kan reagera när man trycker på fjärrkontrollens På-knapp.

Displayer
Många elektriska apparater har displayer som drar ström även när den inte används. Många mikrovågsugnar till exempel. Om man bara använder mikron ca 5 minuter om dagen drar den alltså ström dygnet runt. Kanske inte så mycket ström, men tiden vi använder mikron till det den är till för – att värma mat – blir då bara ca 0,3 % av den tid mikron faktiskt förbrukar energi.

Transformatorer
Vissa lampor, till exempel halogenlampor, kräver en transformator, och transformatorn drar ström även när lampan är släckt. Vi kan alltså inte vara helt säkra på att det inte förbrukas energi i onödan – inte ens om siste man släcker ljuset!

I praktiken finns det många orsaker till energislöseri i våra hem. Vi har samlat ihop ett antal av dem så att du enkelt kan se var de finns och varför de leder till onödig elförbrukning. 

Läs mer

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen