När vi närmar oss vintern är vi flera elbolag som erbjuder vintersäkrade elprisavtal. Avtalen kan ha olika namn, men i grunden är det ett fastprisavtal med kortare bindningstid. I den här artikeln tittar jag närmare på vad vintersäkrat elavtal är, dess fördelar och nackdelar - och om det är rätt elavtal för dig. I dagsläget erbjuder vi enbart vintersäkring och fast pris till de som bor i elområde 1, 2 och 3.
Du har säkert hört att elpriset blivit alltmer volatilt - att det varierar alltmer. Oftast är elpriset högre under vintern än sommaren, även om det såklart finns undantag. Vintertid är dessutom den tid då vi använder mest el – vilket också höjer elkostnaden. Det gör att intresset att binda sitt elpris brukar öka så här inför vintersäsongen.
Något som skapat oro inför den här vintern är införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkning 29 oktober. I media har det stundtals låtit som att vi kommer se chockhöjningar på elpriset.
Om man tittar på en parallelldrift från Svenska Kraftnät som gjorts över längre tid så har det visat på något högre priser – men någon chockartad höjning finns det inget som datan visar på. SVK:s Eva Vitell framhåller att ”varken Svenska kraftnät eller andra aktörer kan med säkerhet säga hur och i vilken uträckning elpriserna förändras av att flödesbaserad kapacitetsberäkning införs. Resultaten av parallelldriften berättar endast hur det såg ut, inte hur det blir.”
Om man däremot tittar på terminsmarknaden så ser elpriserna faktiskt ut att bli lägre den här vintern (2024/2025) än förra (2023/2024).
Det är går alltså inte att förutse exakt hur elpriserna kommer röra sig, mycket beror på vilket väder och vilka temperaturer vi får. Men om man tittar på de signaler marknaden ger så är vi inte på väg mot några elkris-priser den här vintern.
Vill du hålla dig uppdaterad om elmarknaden och elpriserna så gör vi en sammanfattning varje månad i våra marknadskommentarer.
En vintersäkring är egentligen ett fastprisavtal – men för en kortare tidsperiod. Med vår vintersäkring binder du dig i 6 månader, vilket gör att du redan nu vet vilket elpris du kommer ha under kommande vinter.
När de 6 månaderna är slut kan du välja ett rörligt elavtal eller teckna ett nytt fastprisavtal.
Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan fast och rörligt elpris.
Som med alla andra elavtal så har vintersäkring av elpriset både sina styrkor och svagheter.
Fördelarna med vintersäkrat elpris är:
Nackdelarna med vintersäkrat elpris är:
Över tid är oftast rörliga elavtal billigare. Anledningen är att du får betala en riskpremie när du binder ditt elpris. Den här riskpremien är högre idag än för några år sedan då priset är mer volatilt och risken är högre, något som Calle berättar mer om i den här artikeln om fastpris på el.
Det finns däremot exempel på när fastpris varit mer lönsamma, när elpriset blivit mycket högre än vad marknaden förutspått. Ett exempel är de som tecknade fastpris innan energikrisen, då spotpriserna sen blev extremt höga vissa månader.
Att veta när det är ett bra läge att binda sitt elpris är svårt. Vilket avtalsupplägg som är billigast går att säga först i efterhand.
Vilket elavtal som är rätt för dig handlar om vad du värdesätter mest.
Om vinterprissäkring är det bästa elavtalet beror alltså på vad du tycker är viktigast. Vill du ha hjälp att navigera mellan elavtalen? Vår kundtjänst hjälper gärna till.
Antalet elbilar ökar och en stor del av dem laddas i hemmen. I den här …
Uppdaterad 8 januari 2025 11 juni 2025 kommer elmarknaden Nord Pool gå …
Här finns massor bra att läsa