Att installera en laddbox hemma är något de flesta med elbil väljer att göra. Men hur gör man med fritidshuset? Sommarstugan eller stugan i fjällen är man vid inte lika ofta, behöver man installera en laddbox även där? Här är mina tips för dig med elbil och fritidshus.
Med bilen följer ofta en Mode 2-kabel som du kan använda för att ladda elbilen i ett vanligt 230 V vägguttag eller en motorvärmare. Sladden är en smidig lösning när du vid enstaka tillfällen inte kan ladda via en laddbox eller laddstolpe.
Fördelen med en laddbox är att laddningen går snabbare och att den är mer elsäker. Att ladda i ett vanligt uttag går väldigt långsamt och eluttaget belastas under många timmar. Detta ökar risken för överbelastning och brand. Därför bör du inte använda Mode 2-kabeln för regelbunden laddning.
Kommer du att vistas i stugan ofta och under längre perioder är det därför klokt att installera en laddbox. Om du väljer att inte installera en laddbox så är det enligt Elsäkerhetsverket viktigt att du anlitar ett elinstallationsföretag som kontrollerar att din elanläggning klarar hög belastning under en längre tid.
Har du en äldre och pittoresk stuga? Då är risken stor att även elsystemet är äldre och inte anpassat efter dagens elektriska produkter. Det gör att brandrisken ökar ytterligare om du väljer att ladda direkt i eluttaget med Mode 2-kabeln. Dessutom kan elsäkerheten försämras om du inte använt elanläggningen på ett tag.
Vill du installera en laddbox är det bra att tänka på att fritidshuset ofta har andra förutsättningar än en villa. Till exempel har du ofta en lägre huvudsäkring. Då kan det vara bra att välja en laddbox med lägre maxladdningseffekt, till exempel på 3,7 kW. Det är också bra att välja en laddbox med lastbalansering så att den anpassar sig efter elanvändningen i stugan.
Många laddboxar behöver koppla upp sig mot wifi, har du inget i fritidshuset eller om uppkopplingen är dålig, är det bra att välja en laddbox med egen uppkoppling.
Beroende på om du använder fritidshuset sommartid eller vintertid så finns det ytterligare några saker att tänka på:
Ska du installera en laddbox så är det bra att inte sätta den där det är som allra soligast. Laddeffekten kan nämligen gå ner om laddboxen blir väldigt varm.
Har du solceller på sommarstugan och vill kunna ladda med egen el? Då har vi samlat våra råd om solceller och elbilsladdning här.
Något som är bra att tänka på när du är i fjällen är att kyla ökar bilens elförbrukning. Den drar alltså fler kWh per mil än vanligt, så ta med det i reseplaneringen.
Om du hyr en stuga i fjällen som inte har en laddbox så är det ofta inte tillåtet att ladda direkt från uttaget. Att många ändå ”fulladdar” i eluttaget är ett problem som uppstått på sina håll i fjällen och därför har många uthyrare satsat på att bygga ut elbilsladdningen. Se till att kolla upp vad som gäller hos din uthyrare.
Om du själv äger stugan och hyr ut den till andra så är möjligheten att ladda elbilen i en laddbox en trevlig service att erbjuda dina hyresgäster.
Laddboxen är det säkraste och smidigaste alternativet till ditt fritidshus. Men att installera en laddbox, inklusive skattereduktion, kostar runt cirka 7 000 – 12 000 kr. Om det är en kostnad som du vill undvika finns det andra alternativ.
Har du nära till grannen? Då är ett alternativ att ni går ihop och köper en laddbox gemensamt och på så sätt drar ner installationskostnaden.
Tänk bara på att ha en dialog om hur ni ska turas om att ladda och hur ni delar upp kostnaden för elen på bästa sätt, redan innan.
Ett annat alternativ är att ladda hemma och på vägen till stugan. Se över laddinfrastrukturenr i området där fritidshuset ligger. Kanske använder du bilen betydligt mindre där jämfört med när du är hemma och kan klara dig med att ladda på närliggande laddstationer.
Vill du veta mer om elbilsladdning? Ladda ner vår guide med tips och råd.
Elbilar blir alltmer populära i Sverige och många vill ladda sina elbilar …
Har du en elbil eller funderar du på att skaffa en? Inflation och höga …
Här finns massor bra att läsa