Hoppa till huvudinnehåll
90 sekunders väntetid Genomsnitt under 2024
Kundnöjdhet 9,6 Äntligen en riktig kundservice
Fossilfritt, förnybart eller solel Du väljer, du byter när du vill
8% billigare el Än marknadsmedelpriset
Full koll med Watter Vår app med 4.4 i betyg på App Store

Så skapar du en säker belysning

5 min
Niklas Johansson
29 mar, 2025

Belysningen är en självklar del i vår vardag. Men bakom ett upplyst hem finns en hel del aspekter att ta hänsyn till. Bristande säkerhet för belysning kan få farliga konsekvenser som olyckor och i värsta fall bränder ­– i den här artikeln tar jag upp viktiga saker att tänka på för att skapa en elsäker belysning.

 

Rätt belysning på rätt plats

Vad är IP-klassning?

För att din belysning ska vara säker är det viktigt att belysningen är anpassad för den miljö den ska användas för. Här spelar IP-klassningen en avgörande roll.

IP-klassningen anger hur väl en lampa är skyddad mot damm, fukt och är petsäker, och skrivs i formatet IPXX, där varje siffra har en specifik betydelse.

Den första siffran beskriver hur tät en kapsling är från inträngande av fasta föremål, och anges med ett värde mellan noll och sex. Noll innebär att den inte alls är tät och sex innebär att den är tät mot damm.

Den andra siffran beskriver hur lampan är skyddad mot vatten och anges mellan noll och nio. Siffran noll innebär inget skydd mot vatten och nio skyddar mot varmt vatten med högt tryck.

En lampa som ska användas i ett torrt utrymme i hemmet behöver till exempel inget skydd mot vatten och därför räcker det med en lampa som är klassad till IP20. Men för belysningen i badrummet behöver du däremot skydd mot vattenstänk och därför använda belysning med IP44. Belysning utomhus bör skyddas mot regn, snö och smuts och behöver därför behövs IP65. För belysning i betydligt mer extrema förhållanden som poolområden eller utomhus markmonterade spottar kan ännu högre klassning krävas.

Illustrerade glödlampor där det står utomhus minst IP65, badrum minst IP44, vardagsrum IP20.

Vad är CE-märkning?

Du har säkert sett CE-märkningen på produkter när du köpt belysning tidigare, men vad innebär det egentligen? En produkt med CE-märket garanterar att produkten uppfyller de grundläggande säkerhetskraven inom EU för hälsa, säkerhet och miljö.

 

För elprodukter innebär CE-märket specifikt att det finns ett skydd mot elchock, elbrand och elektromagnetiska störningar. En lampa utan CE-märkning kan ha dåliga komponenter och risk för överhettning, vilket kan få farliga konsekvenser.

Så skapar jag ett elsäkert hem

För mig handlar elsäkerhet rent praktiskt om att ha koll på och se över elprodukterna som jag använder i hemmet. Man behöver inte vara överambitiös och det behöver inte ta så mycket tid utan det handlar mer om att då in olika rutiner.

Då och då kontrollerar jag sladdar och uttag för att se om de har slitage. Om jag köper belysning i andrahand kollar jag alltid noggrant ifall det finns några förslitningar som kan medföra risker.

När jag köper ny belysning dubbelkollar jag alltid att produkterna är CE-märkta och att de har rätt IP-klassning för miljön. Ett vanligt fel som jag sett flera exempel på är att man använt julbelysning som är till för inomhusbruk utomhus.

Mindre el arbeten som att byta lampor, lysrör och glimtändare gör jag själv, men vid fasta installationer tar jag alltid hjälp av en elektriker. Det är viktigt att man känner sig säker på det man gör, följer tillverkarens instruktioner och alltid bryter strömmen. Känner man sig lite osäker är det bättre att ta hjälp av en expert.

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för att ha en jordfelsbrytare i sin elanläggning, det är ett enkelt och bra sätt att höja säkerheten i hemmet.

Rutiner för säker belysning  

Grön bild där det står välj rätt IP-klassning, använd CE-märkta produkter och kontrollera slitage.

Hur stort ansvar har jag som privatperson?

Om du äger ett hus, ett radhus eller en bostadsrätt är du ansvarig för dess elanläggning och hur elen används. I artikeln det här ansvaret har du för elen i ditt hem kan du läsa mer om vad ansvaret innebär och var gränsen mot elnätet går.

Vill du läsa mer om elsäkerhet?

Ladda ner vår guide om hur du undviker elolyckor i hemmet

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen