Uppdaterad 14 oktober 2024
Allt fler har fått upp ögonen för Svenska Kraftnäts stödtjänster då FCR-D har varit lönsam för batteriägare. Men många frågar sig säkert ”vad är egentligen en stödtjänst?” I den här artikeln ska jag försöka bena ut begreppet stödtjänst och förklara hur det påverkar dig som privatperson och batteriägare.
Svenska Kraftnät (SvK) har ansvar för att det svenska elsystemet ska fungera och vara i balans. För att göra det har de några olika verktyg, två av dem är stödtjänster och avhjälpande åtgärder. Skillnaden mellan dessa två är att stödtjänster är helt marknadsbaserade, de är alltså öppna för alla att delta, medan avhjälpande åtgärder inte är det.
En typ av stödtjänst som varit mycket på tapeten det senaste är stödtjänster för balansering då privatpersoner med batterier nu kan delta här. Därför tänkte jag titta närmare på det i den här artikeln.
För att förstå vad stödtjänster är det bra att börja med varför de behövs. Du kanske känner till att elen i vägguttaget har en frekvens på 50 Hz. Det betyder egentligen att spänningen varierar mellan -230 Volt och 230 Volt 50 gånger per sekund.
Om frekvensen skulle ändras för mycket skulle det kunna leda till en katastrof. Varför då undrar du kanske? Jo, skulle frekvensen avvika för mycket från 50 Hz skulle det kunna leda till stora skador i elnätet. Elektriska apparater skulle ta skada, allt från din brödrost från studenten till större transformatorstationer som förser hela bostadsområden med ström skulle kunna gå sönder.
Som tur är arbetar Svenska Kraftnät aktivt för att hålla frekvensen i balans.
Frekvensen i elnätet styrs av balansen mellan förbrukning och produktionen av el, om 10 Watt skulle produceras samtidigt som 8 Watt förbrukas skulle alltså frekvensen ändras. En viss förändring tycker Svenska Kraftnät är helt okej. När frekvensen är 49,9 – 50,1 Hertz säger de att systemet är i normaldrift, är frekvensen däremot mellan 49,5 - 49,9 Hertz och 50,1 – 50,5 Hertz så räknas det som en driftstörning. När Svenska Kraftnät märker att balansen mellan produktion och förbrukning ändras behöver de därför olika verktyg för att kunna hålla elnätet i balans.
Ett av deras verktyg är just stödtjänster. Stödtjänster för balansering innebär att Svenska Kraftnät köper upp effekt i förväg för att kunna upprätthålla effektbalansen i Sveriges elsystem. Det innebär att en elproducent eller elanvändare är redo och antingen kan skicka ut mer el i systemet eller förbruka mer el om Svenska Kraftnät ser att det behövs. Därför kan de känna sig trygga i att de har förmågan att kunna hantera obalanser i elnätet om de planerat sina uppköp tillräckligt bra.
Det finns egentligen fyra typer av stödtjänster för balansering och de har tyvärr ganska krångliga namn. Deras förkortningar heter FCR-D upp och ner, FCR-N, mFRR och aFRR. De skiljer sig på lite olika sätt, dels på när de används, hur länge de ska kunna hålla ut, hur de aktiveras och hur snabbt de ska kunna aktiveras.
För privatpersoner är det vanligaste att leverera till FCR-D med hjälp av ett batteri. FCR-D är väldigt snabb eftersom den ska kunna aktiveras fullt ut inom ett par sekunder jämfört med till exempel mFRR som ska kunna aktiveras fullt ut på 15 minuter. FCR-D behöver endast kunna hålla ut i 20 minuter, för ett batteri betyder det att den ska kunna ladda ur eller upp under 20 minuter utan att bli helt urladdat eller uppladdat.
Bild: Överblick över Svenska Kraftnäts stödtjänster.
I praktiken innebär det att om du har en resurs som antingen producerar eller förbrukar el, säg ett batteri, betalar Svenska Kraftnät dig för att antingen ladda ur batteriet eller ladda upp det beroende på vad som behövs för att upprätthålla balansen. För FCR-D upp kommer ditt batteri vara redo att aktiveras de timmar som du budat in och så fort frekvensen i elnätet går under 49,9 Hertz eller över 50,1 Hertz börjar det laddas ur eller laddas upp. Nackdelen är att du då inte kan använda ditt batteri till något annat när du sålt stödtjänster.
Stödtjänster handlas på en öppen marknad. Beroende på vilken stödtjänst du ska sälja varierar den minsta budstorleken. För FCR-D är den till exempel 100 kW, för mFRR är den däremot 1 MW. För att få handla stödtjänster måste du ha en resurs, till exempel ett batteri, som genomgått en förkvalificeringsprocess hos SvK där du visar att du kan styra resursen på ett sätt som SvK tycker är tillräckligt bra. En förkvalificering tar ungefär tre månader. För att sedan få handla stödtjänster måste du vara balansansvarig för resursen.
Det vanligaste sättet en privatperson kunnat delta på stödtjänstmarknaden har varit att sälja FCR-D med hjälp av ett mindre batteri.
Eftersom villabatterier ofta är på 7 kW snarare än 100 kW som jag nämnde ovan så kan du inte själv handla direkt på stödtjänstmarknaden. Istället kan du delta via en så kallad aggregator som samlar ihop flera stora batterier och styr dem som ett stort batteri. Aggregatorn har ofta ett större batteri som är förkvalificerat vilket gör att de får lägga till mindre batterier att buda med.
Den sista utmaningen är att det bara är den balansansvarige för nätuttaget som resursen sitter under som får handla stödtjänster. Det betyder att ditt elhandelsbolag måste ha ett samarbete med din aggregator eller själva vara aggregator för att du ska kunna sälja stödtjänster. Detta är dock under förändring då SvK har infört två nya marknadsroller som kallas Balance Service Provider (BSP) och Balance Responsible Party (BRP). Där BSP har ansvar för att handla stödtjänster och BRP gör resten av det en balansansvarig ska göra. Än så länge sitter de båda rollerna ihop, men tanken är att du inte kommer behöva vara beroende av att ditt elhandelsbolag ska kunna sälja dina stödtjänster i framtiden.
Priserna de senaste åren har lockat många till att investera i batterier och därför har en stor volym av batterier tillkommit på FCR-D. Från januari till juli 2024 gick den förkvalificerade mängden på energilager i FCR-D upp från 80 MW till 350 MW enligt SvK, vilket är mer än en fyrdubbling.
Eftersom behovet av FCR-D de kommande åren inte kommer öka är risken stor att priserna kommer ligga på en lägre nivå framåt. Priserna under sommaren har även varit på en låg nivå vilket återspeglas i genomsnittsintäkten som FlexME utbetalat.
Sedan augusti publicerar Svenska Kraftnät varje månad en marknadsanalys där de sammanfattar prisutvecklingen för balanstjänster.
Under månaderna april till september 2024 fick våra kunder i genomsnitt 143 kr/mån ex moms per kW effekt på sitt batteri.
Med ett 10 kW batteri fick man alltså i genomsnitt 1 430 kr/mån ex moms via FlexME.
Som du kan se i tabellen nedan så varierar intäkterna stort från månad till månad, april var till exempel en rekordmånad. Det är därför svårt att förutsäga hur ersättningarna kommer att se ut framöver.
Genomsnittlig ersättning via Mölndal Energis tjänst FlexME, exklusive moms
2024 | april | maj | juni | juli | augusti | september |
Intäkt kr/kW | 445 kr | 156 kr | 123 kr | 69 kr | 34 kr | 31 kr |
Intäkt 10 kW | 4 451 kr | 1 561 kr | 1 229 kr | 688 kr | 345 kr | 310 kr |
Något som blivit vanligare i takt med att allt fler med hembatterier deltar är den så kallade utspädningseffekten. När den balansansvariga förkvalificerar sig för att kunna handla på stödtjänstmarknaden får de en viss mängd effekt som de får lov att handla med. Om de är förkvalificerade för 5 MW men aggregerar resurser på sammanlagt 10 MW så kan de ändå bara handla med 5 MW av dem. Resursägarna (du med ett batteri) får dela på förtjänsterna och ju fler resursägare det är i förhållande på den balansansvariges förkvalificering, ju mer kommer betalningen spädas ut.
Skatteverket har under 2023 och 2024 kommit med olika ställningstagande huruvida man kan få skattereduktion vid batteriinstallation om batteriet sen används till stödtjänster. I juli 2024 ändrade de sitt ställningstagande till "batterier som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion, även om batteriet delvis används för stödtjänster eller elprisarbitrage."
Det innebär att du kan få skattereduktion för installation av ett batteri som används på stödtjänstmarknaden, så länge det även används till att lagra solel. Här kan du läsa Skatteverkets information och ställningstagande om skattereduktion för grön teknik.
Vi på Mölndal Energi har nyss fått ett batteri förkvalificerat för FCR-D och kan därför aggregera våra elhandelskunders batterier. Vi kallar tjänsten för FlexME och just nu kan du delta om du har ett styrsystem från CheckWatt och bor i elområde 3.
Vill du veta mer om hur stödtjänster fungerar och hur du som privatperson kan delta? Ladda ner vår guide och lär dig mer.
Många har fått upp ögonen för stödtjänster då även privatpersoner med …
Här finns massor bra att läsa