Hoppa till huvudinnehåll
90 sekunders väntetid Genomsnitt under 2024
Kundnöjdhet 9,6 Äntligen en riktig kundservice
Fossilfritt, förnybart eller solel Du väljer, du byter när du vill
8% billigare el Än marknadsmedelpriset
Full koll med Watter Vår app med 4.4 i betyg på App Store

Marknadskommentar februari 2025

2 min
Calle Eriksson
5 feb, 2025

I januari steg spotpriset till 63 öre/kWh i elområde SE3 och till 76 öre/kWh i SE4. Det är 5 öre högre i SE3 och 7 öre högre i SE4 jämfört med december, men fortsatt låga priser för årstiden utifrån ett historiskt perspektiv. Förklaringen ligger i att den hydrologiska balansen (resurser hos vattenkraften) legat kvar på historiskt höga nivåer och att januari varit mildare än normalt.

När vi gick in i 2025 var den hydrologiska balansen i Norden nära 20 TWh. Den höga nivån bibehölls under större delen av januari men har fallit tillbaka under senare delen av månaden. Prognosen framåt pekar nu snarare på 10 TWh, till följd av en torrare väderprognos för februari. Den förändrade bilden har lyft terminpriset från extremt låga nivåer till liknande prisnivåer som 2024. Efter en period av extremt gynnsamma väderförhållanden på elmarknaden verkar vi nu alltså röra oss mot mer normala förhållanden, även om det är svårt att säga vad det nya normala är.

Den flödesbaserade beräkningsmetoden gör det svårare att förutse elmarknaden framåt. Det är ett nytt landskap som vi krafthandlare kämpar med att förstå oss på. De första tre månaderna fortsätter åtminstone att peka på anmärkningsvärt stora prisskillnader mellan det tyska spotpriset och SE3/SE4. För SE4 ligger skillnaden mot Tyskland på mellan 40-50 öre/kWh för november-januari, trots att Forsmark 3 var ur drift under hela perioden. Prisskillnaderna är även stora över dygnet, särskilt arbetsdagar eftersom SE3/SE4 ofta tenderar att importera det tyska priset på dagen och det nedtryckta norrländska priset på natten. Prisvariationer på över 1 kr/kWh inom ett dygn är helt normalt och avgörs av var flaskhalsarna dyker upp.

Den stora frågan är om detta är det nya normala under vinterhalvåret eller om spotpriserna stiger nu i samband med att den hydrologiska balansen minskar? I takt med att den europeiska gaslagernivån nu börjar närma sig 50 procent och gaspriserna stiger, ställs verkligen frågan på sin spets. Osäkerheten är ovanligt hög och avgörs som vanligt av vädret men oavsett utfall räknar jag åtminstone med en fortsatt hög volatilitet (att priset varierar), både på spotprismarkanden och terminsmarknaden.

Prenumerera på marknads-kommentarer