Marknadskommentar maj 2024

4 min
Henrik Lyngåker
14 maj, 2024

Den senaste veckan har spotpriserna varit mycket låga. Det gäller hela Sverige med undantag för SE4 där priset har gått upp lite under ett par dagar. Detta är något vi har tagit upp i tidigare marknadskommentarerna: sol- och vindkraften har byggts ut ytterligare sedan i fjol och detta kommer att få stor inverkan på elpriserna i perioder, speciellt nu under våren och sommaren då solen skiner som mest och förbrukningen är som lägst.

Mönstret med normala priser under natten och morgonen, minuspriser när solen står som högst och sedan en återgång till mer normala priser mot slutet av dagen känner vi igen sedan tidigare.

Idag är priset drygt 9 öre/kWh i SE3. Som lägst blev priset klockan 14 då det landade på nästan -6 öre/kWh. I Nederländerna har man redan noterat timpriser på -220 öre/kWh. Spotpriserna här i Norden pressas också av att snösmältningen är i full gång vilket leder till hög tillrinning i vattenkraftsystemet. Den finska reaktorn Olkiluotto 3 är samtidigt på väg tillbaka från revision och beräknas vara i full drift inom ett par dagar. Samtidigt väntar helgdagar i Norge den 17 maj och i Norge och Danmark den 20 maj, och därmed lägre elförbrukning.

terminsmarknaden har vi däremot sett en uppgång de senaste veckorna. Detta gäller inte minst kontraktet för Q3-24 som har gått upp med 50 procent sedan början av april. Junikontraktet har haft en liknande utveckling.

Betyder då detta att vi kan räkna med höga sommarpriser trots allt? Nej, uppgången inleddes från låga nivåer – drygt 25 öre/kWh. Vidare tror vi att kontraktet har toppat för den här gången och snarare kommer att sjunka i pris framöver. I stort sett allt talar för en stark kraftbalans de kommande månaderna: gaslagernivåer, prisutvecklingen på utsläppsrätter, tillgänglighet på kärnkraft, ännu mer sol- och vindkraft samt en fortsatt lite svagare efterfrågan på el.

Detta är så klart redan inprisat i marknaden till stor del. Vi tror ändå att det finns en nedsida och att det dessa månader snarare kommer att levereras kring 25-30 öre/kWh än 35-40 öre/kWh.

Den sista pusselbiten är egentligen vattenkraften. Sedan en tid tillbaka har vi ett hydrologiskt underskott i Norden. Just nu är det mycket torrt och underskottet förväntas blir ytterligare några TWh större de kommande veckorna, men i slutet av prognosperioden ser det ut som att nederbördsmängderna kommer att normaliseras i samband med att det nuvarande högtrycket bryts ned.

Då kan man samtidigt räkna med mer vind i systemet. Det gäller också på kontinenten där vindkraften har gått svagare än normalt den senaste tiden. Även här ser vi alltså tecken som talar för svagare spotpriser och en nedgång på terminsmarknaden.

Prenumerera på marknads-kommentarer