Elavtal - företag

Hitta rätt elavtal till ditt företag eller brf

Är du ansvarig för elavtalet på ditt företag eller i din bostadsrättsförening? Då är den här sidan för dig. Här ger vi dig tips om vad du kan tänka på när du väljer mellan olika avtalsupplägg, hur man byter elavtal och hur företagsavtal skiljer sig mot privatavtal. 

Kapitel 1

Vilken är skillnaden mellan företags- och privatavtal?

För att få kunna använda el i det privata hemmet eller i företagets verksamhet krävs ett avtal med en elleverantör. Vilken är då skillnaden för mig när jag är företagskund jämfört med när jag är privatkund, och varför är det skillnad över huvud taget? Det kan du läsa mer om i artikeln, Elavtal till företag

Volym

Företagens elbehov skiftar stort. En mindre näringsverksamhet kan ha en mycket begränsad elförbrukning, medan en större energikrävande verksamhet, till exempel en industri, kan förbruka oerhörda mängder el. Med stora volymer följer behovet av särskilda avtal och dessa skiljer sig från privatavtal.

Leveranssäkerhet

Som privatperson blir man kanske på sin höjd irriterad om strömmen skulle försvinna ett kortare tag. För ett företag däremot, skulle även ett kortare strömavbrott kunna få stora konsekvenser. Många verksamheter är helt beroende av ostörda elleveranser. Vissa är dessutom beroende av stora mängder energi – konstant eller periodvis – och därför kan avtal kring garanterade volymer vara avgörande för att företag ska kunna säkra den egna verksamheten.

Flexibilitet

Elförbrukningen är en kostnad i affärsverksamheten, och i vissa verksamheter kan den vara betydande. Precis som vid till exempel banklån och krediter är flexibilitet viktigt för att matcha affärsverksamheteten på det sätt den bedrivs. Därför finns det företagsavtal med större flexibilitet, till exempel i form av olika kombinationer av fast och rörligt pris och olika prismodeller för elnätsavgiften.

Kapitel 2

Elnätsavtal och elhandelsavtal

För att få el till din verksamhet behöver du två elavtal. Du behöver dels ett avtal med nätägaren (elnätsavtal) och dels ett avtal med elleverantören (elhandelsavtal). Du kan inte välja elnätsleverantör, utan måste teckna avtal med den nätägare till vilken din affärslokal är ansluten. Detta gäller oavsett du driver en mindre kontorsverksamhet eller en större industri.

Elnätsavtal

Elnätsavgiften är det du betalar för att få använda nätägarens elinfrastruktur. Precis som med exempelvis vägnätet, måste elinfrastrukturen först byggas och sedan underhållas, repareras och successivt bytas ut med tiden. För att ge elnätskunder flexibilitet och avtal som passar den egna verksamheten, finns det olika typer av elnätsavtal för företag: säkringsavtal och effektavtal, för högspänning eller lågspänning

Elhandelsavtal

El som används i verksamheten levereras av och betalas till den elleverantör som ni slutit elhandelsavtal med. Till skillnad från elnätsavtalet (som styrs av vem som äger nätet på din adress) kan du fritt välja elhandelsleverantör.

Precis som på privatmarknaden kan man välja mellan fast och rörligt elpris. Men företagsavtal kan också vara kombinationer av fast och rörligt pris. Med olika avtalsformer följer också möjligheten att själv påverka företagets elkostnader. Med timmätning kan man följa elförbrukningen nästan i realtid. För den aktive företagaren finns alltså besparingar att göra. Mölndal Energis marknadskommentarer är en regelbunden och god hjälp för att följa med i elmarknaden.

Så väljer du elhandelsleverantör

Här kan du ladda ner en guide om hur du väljer elhandelsleverantör till företaget.

Ladda ner guiden!

Kapitel 3

Avtalsformer för företag

Företagsavtal delas in i elnätsavtal och elhandelsavtal. Genom att välja den lämpligaste avtalsformen för dessa båda kan du få en helhetslösning som är mera anpassad för företagets behov och det sätt på vilket verksamheten bedrivs.

Elhandelsavtal

För själva elhandeln finns ett flertal olika avtalsformer. I artikeln, Fyra exempel på elavtal för olika verksamheter, berättar Victor mer om vilka avtal som kan passa beroende på din verksamhet. 

1. Avtal med rörligt pris

Elpriset består av en fast månadsavgift och ett rörligt pris per kWh. Det rörliga priset baseras på inköpspriset för el och ett fast påslag (öre/kWh). Inköpspriset utgörs av Nord Pools spotpris (volymvägt månadsmedelvärde) för anläggningens elområde, kostnad för elcertifikat, ursprungsmärkning, balanskraft, avgifter till Svenska Kraftnät och handelsavgifter.

2. Avtal med fast pris

Elpriset består av en fast månadsavgift och ett fast pris per kWh under avtalstiden. Det fasta priset baseras på Nasdaqs terminspris för aktuell avtalstid (nordiskt systempris), kostnad för elcertifikat, ursprungsmärkning, balanskraft, avgifter till Svenska Kraftnät och handelsavgifter. Eventuell justering av det fasta priset för respektive elområde görs månadsvis i efterhand. Detta innebär att priset per kWh kan komma att justeras upp eller ner beroende på elbalansen i landet och beroende på i vilket elområde anläggningen är placerad. Alla justeringar redovisas på kundens fakturor. Vill du undvika detta kan du skaffa en områdesprisförsäkring, då är det fasta priset helt låst.

3. Kombiavtal

Elpriset består av en fast månadsavgift och ett elpris som prissäkras till de säkringsvolymer som anges i avtalsbekräftelsen enligt principer för prissättning för fastprisavtal. Resterande del av elförbrukningen prissätts till ett rörligt pris.

4. Timprisavtal

Elpriset är uppbyggt på samma sätt som ett vanligt avtal med rörligt pris. Men istället för att baseras på ett månadsmedelvärde följer det spotpriset timme för timme. I den här artikeln kan du läsa mer om timprisavtal.

5. Portföljavtal

Ett portföljavtal innebär att elleverantören bevakar dina intressen och agerar för att du löpande ska få så bra pris som möjligt. Elpriset består av en fast månadsavgift och ett elpris som prissäkras till de säkringsvolymer som anges i avtalsbekräftelsen enligt principer för prissättning för Fastprisavtal. Resterande del av elförbrukningen prissätts till ett rörligt pris.

Här kan du ladda ner en guide om hur du får rätt elhandelsavtal för just ditt företag eller verksamhet.

Elnätsavtal

Elnätsavgiften består alltid av en fast kostnad, en rörlig kostnad och energiskatten.

1. Säkringsavtal

Med ett säkringsavtal styrs din fasta månadskostnad av hur stor huvudsäkring som används (16, 25, eller 50 A). Detta liknar elnätsavtal för privatpersoner. Skulle du använda mer el än din huvudsäkring klarar av så löser den ut.  

2. Effektavtal - högspänning/lågspänning

Med ett effektavtal abonnerar du istället på den effekt du maximalt förväntar dig ta ut, men du är inte begränsad till den. Om du överträder den så får du betala en straffavgift för överuttag.

Effektavtal finns för antingen högspänning eller lågspänning.

Kapitel 4

Att välja elleverantör eller byta elavtal

Företag kan fritt både välja och byta elhandelsleverantör. Och precis som för de flesta andra avtal står det angivet i det befintliga elavtalet på vilka villkor det kan förändras eller brytas med avseende på uppsägningstid, avtalade inköpsvolymer och så vidare. I artikeln, Hur byter man elbolag?, går Maria igenom några saker du bör tänka på.

Ett företag väljer ofta det avtal som bäst möter verksamhetens behov och låter det därefter löpa tills någon ny omständighet gör att man vill byta avtal och/eller elleverantör. Men det finns också aktiva företag som löpande bevakar avtal och marknad för att hitta det optimala. Enkelt uttryckt, för en storförbrukande verksamhet är elavtalet viktigare än för en mindre verksamhet.

Varför ska jag byta – eller inte?

Det är enkelt att titta på just elpriset, men det finns också andra faktorer man som företagare bör väga in när man väljer eller byter leverantör eller avtal. I artikeln, Så väljer du elleverantör, ger Kenneth sina tips på vad du bör tänka på. 

Tillgänglighet

Leveranssäkerhet och leverantörens tillgänglighet och serviceförmåga kan vara avgörande om el är en nyckelförutsättning för verksamheten.

Policy

Kanske har ditt företag antagit vissa policyer, till exempel en hållbarhetspolicy? I sådant fall kan detta påverka valet av både elleverantör och avtalsform.

Lokal koppling

Många företag vill aktivt bidra till det lokala näringslivet – och även visa detta utåt. Att elleverantören är lokal eller regional kan vara en avgörande faktor.

 

Excelmall - jämför elbolag

Här kan du ladda ner en mall för att jämföra elhandelsbolag och deras erbjudande.

Ladda ner mallen här!

Kapitel 5

Budgetering och energieffektivisering

För en viss typ av näringsverksamhet kanske elkostnaden utgör en så liten del av budgeten, att det i praktiken inte spelar någon roll hur verksamheten drivs eller vilken avtalsform du väljer. För en annan typ av verksamhet, till exempel en energikrävande tillverkningsindustri, kan en stor del av budgeten utgöras av energikostnader.

I sådant fall kan det vara klokt att titta på hur elkostnaden fördelas. Hur stor andel av elkostnaden går till produktion? Om det är en stor del kan det vara klokt att analysera till exempel hur produktionselen används över dygnet och över tid. Med ett rörligt pris-avtal och förändrade rutiner i produktionen kan man ofta få ner elkostnaden och kan därmed budgetera för lägre elkostnad.

Ett annat sätt att minska kostnaderna är att energieffektivisera. Det innebär i praktiken att identifiera onödig – eller onödigt stor – energiförbrukning och vidta lämpliga åtgärder för att minska slöseriet. Även om elen endast utgör en del av energikostnaderna (den energikrävande uppvärmningen av lokaler sker ofta med fjärrvärme) kan man spara genom att optimera utnyttjandet av elen.

För att kunna göra en större genomlysning av energianvändningen i verksamheten och hitta de optimala förbättringarna krävs stor fackkunskap. Att genomföra ett energieffektiviseringsprojekt kan dock sänka energikostnaderna avsevärt. Därför är det klokt att prata med en elhandelsexpert om förutsättningarna och förbättringspotentialen för just din verksamhet.

Om du har Mölndal Energi som elbolag kan du ladda ner en guide nedan om hur du kan använda Mina sidor i budgeteringen. Här har vi också ett webbinarium med allmänna tips kring Mina sidor. 

Budgetera energi med Mina sidor

I den här sammanfattningen på 10 sidor tipsar om olika verktyg i Mina sidor som du kan använda i ditt budgetarbete.

Ladda ner guiden

Kapitel 6

Gemensamt elavtal brf

Även om en bostadsrättsförening inte är ett företag i sig, finns det ändå vissa likheter med hur företagaren resonerar kring elavtal. Bostadsrättsföreningens totala elförbrukning är summan av de enskilda medlemmarnas förbrukning plus gemensam förbrukning för till exempel hiss, belysning i trappuppgångar och förråd och så vidare. En brf kan alltså, om man slår samman all förbrukning, komma upp i sådana volymer att det är en god idé att teckna ett gemensamt elavtal för bostadsrättsföreningen. På det sättet får varje enskild medlemfördelarna av ett större och förmånligare elavtal.

Brf:er kan vara väldigt olika, både till storlek och till hur föreningsarbetet bedrivs. Därför kan elavtal för brf:er se väldigt olika ut, men en vanlig avtalsform är att föreningen debiteras som en enhet, det vill säga föreningen är kunden. I praktiken innebär detta att det bara blir en mätning och faktura som går till föreningen – i stället för en till varje enskild medlem. Denna förenklade administration är en viktig faktor för att minska elkostnaden.

Men hur vet man vilken medlem som förbrukar vad? Vissa föreningar väljer att helt enkelt dela elkostnaden lika mellan medlemmarna, medan andra fördelar kostnaden med hjälp av andelstal, antal personer i hushållet eller liknande. Åter andra brf:er väljer att fördela kostnaden efter medlemmarnas faktiska förbrukning, eftersom det är det mest rättvisa. Genom att installera undermätare kan man mäta den enskilde medlemmens förbrukning, och var och en betalar för vad hen faktiskt förbrukar.

En fördel vid solceller och elbilsladdning

Men det är inte bara själva elförbrukningen som är intressant för bostadsrättsföreningar. I takt med att solpaneler monteras på taken, kan brf:en också bli elproducent. Om man då har ett gemensamt elavtal så kan man installera en större anläggning och fortfarande räknas som mikroproducent. Kanske har medlemmarna också börjat skaffa elbil så att laddstolpar och annan utrustning för laddning hamnar högt på föreningens dagordning?

Med många olika faktorer att ta hänsyn till när man ska hitta det bästa elavtalet för bostadsrättsföreningen, kan det bli både komplicerat och tekniskt. Därför är smartaste första steget att tala med en specialist om förutsättningarna och förbättringspotentialen för just din bostadsrättsförening.

Kapitel 7

Elprisets beståndsdelar

Elpriset består egentligen av flera delar som räknas samman till det pris du betalar på företagets två fakturor. Elpriset har tre huvudbeståndsdelar:

  1. Rörlig avgift som styrs av den förbrukade elen
  2. Fast avgift till nätägaren och elhandelsbolaget
  3. Skatter och avgifter

Elnätsprisets beståndsdelar

Vilket pris ditt elnätsbolag kan ta ut av dig styrs av ett regelverk och en intäktsram som sätts av Energimarknadsinspektionen. Priset ska vara balanseras, så att det dels är rimligt gentemot dig som kund, dels att elnätsbolaget ska få teckning för skäliga kostnader och rimlig avkastning på investerat kapital. I Nils Holgersson-rapporten jämförs elnätsavgifterna i Sveriges kommuner varje år, där kan du se hur ditt elnätspris ligger till jämfört med övriga delar av Sverige.

Beroende på vilket elnätsbolag du har kan prisupplägget se lite olika ut, men består av dessa delar.

  1. Rörlig avgift som styrs av den förbrukade elen
  2. Fast avgift som styrs av storleken på ditt effekt- eller säkringsavtal
  3. Energiskatt

Hur mycket el du förbrukar påverkar alltså både ditt elnätspris och ditt elhandelspris. Sedan 2018 betalar du energiskatten till ditt elnätsbolag. Utöver detta kan det tillkomma en överuttagsavgift om du överstiger den effekt du har i ditt avtal. Här kan du läsa mer om hur du vet att du betalar för rätt mängd effekt.  

Elhandelsprisets beståndsdelar

Ditt elhandelspris brukar bestå av två delar:

  1. Rörlig avgift som styrs av den förbrukade elen
  2. En fast avgift

Priset för den förbrukade elen styrs av elpriserna på den nordiska elbörsen. Du kan själv påverka detta genom den avtalsform du har valt. Med rörligt avtal kommer ditt pris att variera med prisförändringarna på elbörsen. Med fastprisavtal är priset oföränderligt under avtalets löptid.

Även om du har ett rörligt avtal så går det dock inte att jämföra den rörliga delen mot spotpriset på elbörsen. Det tillkommer nämligen en rad kostnader som alla elhandelsbolag måste hantera. Det är kostnader för ursprungsgarantier och elcertifikat, för balanskraft, reglerkraft och effektreserv. Utöver detta har ditt elhandelsbolag egna kostnader som de måste täcka. Detta förklarar Victor mer i artikeln, Elpris kWh - detta betalar ditt företag för.

Olika leverantörer redovisar dessa kostnader på lite olika sätt, det kan bakas in i den fasta avgiften, läggas som ett påslag på den rörliga avgiften eller redovisas separat.

Kapitel 8

Rådgivning för företag

För att välja rätt elavtal och hålla det aktuellt är god rådgivning centralt. Som företagare ingår du ständigt olika avtal. Till exempel hyresavtal, inköpsavtal, leveransavtal, anställningsavtal, produktionsavtal eller andra avtal som behövs i din verksamhet.

Vissa avtal, som till exempel hyresavtal, löper över lång tid och därför behöver man inte bry sig så mycket förrän avtalstiden närmar sig sitt slut och det blir dags för eventuell omförhandling. Andra avtal, till exempel ett leveransavtal, kan gälla för en enda aktivitet och därefter ingår man ett nytt beroende på förutsättningarna som gäller nästa gång. 

Företagets elavtal skiljer sig från många andra avtal på så sätt att det löper över lång tid – precis som ett hyresavtal – men kan ändå ha stor flexibilitet att anpassas efter förändrade förutsättningar under löptiden. Som företagare är du expert på din egen verksamhet, men du saknar kanske de tekniska och marknadsmässiga expertkunskaper som krävs för att hitta den optimala lösningen för företagets elbehov både på kort och lång sikt. Därför kan det vara klokt att ta hjälp av en expert. Boka möte med en elhandelsexpert för företag är just en sådan tjänst, som hjälper dig att hitta den bästa lösningen för just ditt företags behov. 

Tre frågor att ställa till ditt elbolag

Här kan du läsa om tre frågor att ställa till ditt elbolag, för att se till att du fortfarande har det bästa avtalsupplägget för ditt företag.

Ladda ner

Kapitel 9

Så fungerar elmarknaden

Ditt elhandelspris styrs i slutändan alltid av elpriserna på den nordiska elbörsen, Nord Pool. På den här elbörsen finns flera marknadsplatser; en spotmarknad (day ahead market), en timmarknad (intra day market) och en terminsmarknad. Mekanismerna bygger på utbud och efterfrågan, precis som på vilken annan börs som helst. Och precis som på andra börser kan man genom att förstå och följa marknaden, köpa el till bästa pris.

Detta innebär att ett företag med flexibelt rörligt elavtal på egen hand skulle kunna "spekulera" i det slutliga egna elpriset genom att själv följa och analysera elmarknaden och löpande anpassa sitt elavtal. För de flesta skulle detta dock innebära ett alltför stort engagemang i förhållande till en eventuell besparing. Istället kan du ta hjälp av kunniga personer, som din kontaktperson på ditt elbolag. Genom att fråga dem om råd och ha en löpande dialog kan ni tillsammans följa marknaden och till exempel se när det är ett bra läge att teckna ett fast avtal eller teckna om ditt nuvarande.

Om du vill hålla dig informerad om elmarknaden utan att behöva engagera dig, kan du läsa och prenumerera på våra marknadskommentarer.

Kapitel 10

Miljöval

Som företagare har du olika möjligheter att göra aktiva miljöval. Hållbarhetsaspekten kan påverka dina inköp av enskilda råvaror, produkter eller tjänster, men också dina val av leverantörer. Samtidigt kan ditt eget hållbarhetsengagemang påverka andra att välja just dina produkter eller tjänster.

När du gör ett aktivt miljöval och väljer fossilfri el gör du inte bara något som är bra för miljön, utan du visar också att ditt företag tar ett ansvar för ökad hållbarhet. Detta kan du använda i din marknadskommunikation och det kan bidra till att kunder väljer just ditt företag.

Har ditt företag redan valt fossilfri el men vill göra mer? Den mest miljövänliga energin är den som inte används, så ett klokt val är därför att minska företagets elförbrukning. Här kan du läsa mer om hur ditt företag, ur el och energisynpunkt, kan stötta omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Prenumerera på bloggen