Som styrelseledamot i en bostadsrättsförening vill du att administrationen ska funka så smidigt som möjligt. Ofta finns inte så mycket tid att sätta sig in i frågor om fjärrvärme och el. Därför tänkte jag tipsa om funktioner i Mina sidor som kan underlätta för dig, bland annat i budgetarbetet och i att upptäcka eventuella fel i tid.
Den här artikeln är den andra i en serie som riktar sig till dig som styrelseledamot eller medlem i en bostadsrättsförening med fjärrvärme. I den första artikeln gick vi igenom grunderna för hur fjärrvärmen funkar i din brf. Här hittar du våra artiklar som riktar sig till bostadsrättsföreningar.
Mina sidor är ett verktyg som hjälper dig att hantera dina ärenden hos Mölndal Energi, till exempel om du behöver ändra kontaktuppgifter, göra en flyttanmälan eller se dina fakturor. Mina sidor hittar du via ikonen längst upp till höger i det gröna fältet på vår webbplats. Här kan du välja att logga in med Mobilt Bank-Id eller ditt användarnamn. Har du inget användarnamn kan du fylla i ditt kundnummer för att få det till din mail eller kontakta kundservice så hjälper vi dig.
Efter att du loggat in landar du på en hemskärm med länkar till de viktigaste delarna, som dina fakturor och förbrukning. Till vänster i fönstret finns menyträdet där du hittar samtliga moduler som Mina tjänster, Larm, Fakturor, Mina dokument och mycket annat. Jag kommer inte titta på varje modul i den här artikeln utan jag kommer att belysa två som är väldigt användbara för din brf, nämligen Mina tjänster och Larm.
Mina tjänster är helt klart den modul i Mina sidor som är till för den dataintresserade i din brf. Här kan du se fjärrvärme- och elförbrukning och du kan även se hur mycket energi du sålt till oss om du har solceller. Oavsett tjänst är samtliga grafer uppbyggda på samma sätt. Glöm inte att välja rätt anläggning i toppen av fönstret om din bostadsrättsförening har flera anläggningar.
Som standard är perioden satt till den senaste månaden. I rutorna till vänster syns din totala förbrukning under den valda perioden och vad medelförbrukningen varit per dag, samt motsvarande förbrukningen samma period föregående år.
I grafen till höger om rutorna visualiseras förbrukningen under den valda perioden med den gröna linjen. Den orangea linjen visar förbrukningen under motsvarande period förra året. Under rubriken Diagramtyp kan du välja hur du vill att din data visualiseras. Den förvalda inställningen är ett linjediagram men du kan också välja stapeldiagram eller en tabell. Under rubriken Upplösning kan du också välja vilken tidsperiod du vill visualisera. Oavsett om du bara vill titta på förbrukningen under en specifik dag eller jämföra två hela år med varandra är det bara ett knapptryck bort.
En av de bästa funktionerna, enligt mig, för dig som har fjärrvärme hittar du under rubriken Fler val som illustreras med de klassiska tre prickarna. Här kan du bocka i rutan Graddagskorrigerad om upplösningen på din data är satt till månad eller år. Eftersom behovet av värme varierar från år till år beroende på hur kallt det är så är det inte alltid rättvist att jämföra förbrukningen mellan två år. Genom att aktivera funktionen graddagskorrigering räknar vi om vad din förbrukning hade varit om utetemperaturen hade motsvarat ett så kallat normalår. Du kan därmed få mer precision i dina analyser och se till exempel vad ett fönsterbyte i fastigheterna gett för effekt på energiförbrukningen.
Slutligen är det värt att nämna att om du haft tjänster uppkopplade i mer än ett år kan du kolla längre bak i tiden genom att klicka på rubriken Period längst upp i fönstret. Väljer du längre period än ett år kan du få ett meddelande som säger att jämförelseperioden kommer att avaktiveras, men det är bara att klicka på Ja. Det enda som händer är att den orangea linjen i grafen försvinner eftersom verktyget nu inte kommer hitta en motsvarande period att jämföra med.
Sammantaget kan all denna data hjälpa din brf att exempelvis sätta upp en bra budget för kommande år, hitta sätt att spara energi eller ta välgrundade beslut om ni funderar på uppgraderingar av era fastigheter. Vill du veta mer om hur du kan agera på datan är det bara att höra av sig till våra energiingenjörer så hjälper de dig att förstå er fjärrvärme- eller elförbrukning.
Larm är ytterligare en användbar modul om du inte själv vill hålla kolla på Mina sidor regelbundet för att upptäcka eventuella avvikelser. Genom att trycka på knappen Skapa nytt kan du själv skapa ett larm. Här väljer du den anläggning som larmet ska gälla och om larmet ska reagera på exempelvis förbrukning eller flöde. Därefter kan du även ställa in nedre- och övre gränsvärden för en given period. Ditt larm kommer då ge utslag om förbrukningen understigit eller överstigit de värden du valt.
Det kan vara svårt att veta vilka gränsvärden du ska använda, men ett generellt tips är att sätta värden som du skulle reagera på om förbrukningen under- eller överskred. Du kan exempelvis kolla vad din förbrukning varit föregående år för att få en känsla för ungefär hur mycket din brf vanligtvis förbrukar.
Jag hoppas jag att du lärt dig något nytt om hur du kan använda verktyget Mina sidor. Vill du veta mer om hur Mina sidor fungerar har vi ett webbinarium du kan titta på.
Håll utkik efter fler artiklar i serien om fjärrvärme till bostadsrättsföreningar, då vi bland annat kommer att beröra hur din brf kan felsöka om något är fel med er fjärrvärmecentral.
Vi syns i nästa del av serien!
Här har vi samlat tips och råd på hur din brf kan spara el och energi.
Lysrör är en av Sveriges absolut vanligaste ljuskällor och används ofta i …
Att energieffektivisering är en bra investering vet de flesta, men hur går …
Här finns massor bra att läsa