Har du en sommarstuga eller en stuga i fjällen? Under hösten och våren får jag ibland frågor om vad man ska tänka på när man stänger ner fritidshuset. I den här artikeln listar jag mina tips på hur du slipper onödiga energikostnader när du inte är där.
Elförbrukningen i ett fritidshus eller sommarstuga uppskattas ofta till 6 500 kWh per år, men det varierar stort från stuga till stuga. Beroende på en rad faktorer kan årsförbrukningen vara allt från 2 000 till 15 000 kWh.
Liksom med villor så spelar uppvärmningsform stor roll, om du till exempel har direktverkande el. Ligger stugan i fjällen så går det åt mer energi till uppvärmning på vintern jämfört med en sommarstuga på västkusten.
Andra saker som spelar in är hur stor stugan är, hur välisolerad den är och hur ofta du är där. Men också om du har saker som drar mycket el, till exempel en laddbox, bastu eller pool. Här kan du läsa mer om vad som är en normal elförbrukning.
Energikostnaden för ett fritidshus avgörs oftast av hur stugan värms upp under den tiden som den inte används. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det fördelaktigt att få ner innetemperatur så mycket som möjligt. Sommartid är detta sällan ett problem men på vintern får man vara vaksam. Det är viktigt att hitta rätt temperatur för att undvika fuktskador och frusna vattensystem. Så vad är då den rätta temperaturen?
Rekommendationen brukar vara en innetemperatur runt 15 grader. Om det är kallare än så ökar nämligen risken att fukt kondenseras och tränger in i väggar och tak. För att ytterligare förhindra frusna vattensystem kan det vara bra att öppna köksluckorna under till exempel diskhon så att värmen kan cirkulera bättre.
Vilken innetemperatur som är bäst för dig beror också på hur du använder ditt fritidshus under lågsäsong. Om du brukar besöka huset på helgerna kanske du vill ha det lite varmare.
Belysning som lyser upp fastigheten när det är mörkt är ett bra sätt att skrämma bort inbrottstjuvar på. Men att låta belysningen stå på under den tiden som stugan inte används leder till onödiga kostnader. Därför brukar jag rekommendera fritidshusägare att installera ett ljusrelä som tänder vissa lampor när mörkret infaller. Du kan också koppla upp dina lampor mot ett smart hem och styra dem på distans. För att spara ytterligare kostnader bör du använda energisnåla LED-lampor.
Om du inte använder stugan under lågsäsong rekommenderar jag att du stänger av kyl och frys. Främst för att spara energikostnader, men också för att undvika att mat ruttnar vid ett eventuellt elavbrott. Det kan dessutom locka skadedjur. Därför tycker jag man också ska passa på att rensa skafferi och hyllor i samband med att man stänger ner fritidshuset. Råttor och möss kan ta sig in i glipor mindre än en centimeter och kan ställa till med stor skada, både i skafferiet men också genom att gnaga på sladdar och elledningar. Se till att täppa till eventuella ingångar.
För att undvika frusna vattenrör ska du stänga av huvudkranen för inkommande vatten. När det är gjort ska du öppna samtliga kranar i huset för att tömma rören på vatten. Du kan låta kranarna stå öppna under den tiden du inte använder stugan.
För att undvika onödiga energiutgifter för fritidshuset är det viktigt att dra ut sladdarna från eluttagen. Det är dessutom en bra åtgärd för att minska brandrisken.
Att hålla koll på elförbrukningen är alltid klokt. I vår app Watter kan du följa din elförbrukning i fritidshuset och jämföra mot liknande hushåll.
Detta var mina tips på hur du kan spara onödiga energiutgifter för fritidshuset när du inte använder det. Vill du ha mer tips på hur du kan spara el och pengar i ditt permanenta boende? Då kan ta del av mina tips i guiden som jag och mina kollegor har skapat till dig.
Belysning är en viktig del av våra hem och bidrar både till atmosfär och …
Att dimra ner belysningen är mysigt, men har du funderat över hur mycket …
Här finns massor bra att läsa