Inför vintern dyker det upp många elspartips. Ofta riktar sig de sig till de stora elförbrukarna – villaägarna - medan vi som bor i lägenhet kan ta till oss enstaka delar. Därför har jag satt samman ett antal tips och råd för dig som bor i lägenhet, i jakten på eltjuvarna.
I en lägenhet är elanvändningen ofta ganska jämnt fördelad mellan kyl och frys - belysning - spis och kök - andra elektriska apparater - samt tvättmaskin och torktumlare (om du har det). Jämför man rum är det köket som sammanlagt står för den största elanvändningen.
Enligt SCB ligger en mindre lägenhet på en årsförbrukning runt 2 000 kWh medan en större kan komma upp i mer än det dubbla. Här kan du läsa mer om elförbrukning i lägenheter.
För villor är den stora energiförbrukaren uppvärmning och villaägare kan därför spara mycket el genom att isolera och välja rätt uppvärmningsform. För oss som bor i lägenhet är det lite svårare att påverka vår elförbrukning i större omfattning, speciellt i hyresrätter där man inte äger vitvarorna. Det är lätt att bli frustrerad när elräkningen kommer.
Å andra sidan är vår elförbrukning mycket lägre och därmed också våra elkostnader. Vill du få ner förbrukningen och kostnaden finns det nästan alltid något litet du kan spara på.
När det kommer till lägenheter är det alltså inte en stor insats som gör stor skillnad – utan många små. En fördel är att det sällan kräver en större ansträngning eller investering, utan istället bara handlar om nya vanor som gör stor skillnad i längden.
Bor du i lägenhet är det inte du som direkt betalar för elförbrukningen i allmänna utrymmen eller för uppvärmningen, men ur ett större perspektiv är det bra att spara el även här - för att sänka allas hyra men också bidra till miljön.
Släck lampor när du lämnar ett rum, använd miljöprogrammet och låga temperaturer när du tvättar tvättstugan. Säg till om det drar från fönster och dörrar, och vädra kort och effektivt. Tillsammans kan vi göra skillnad.
Precis som det är svårare för oss i lägenhet att sänka vår elförbrukning kan det också vara svårare att flytta elförbrukningen över tid. När det blir vanligare med rörligt timpris och elnätsföretagen går över till effekttaxa (senast 2027), blir det allt viktigare att inte bara fundera på hur mycket el du använder – utan också när du använder den. Första steget är att få bättre koll på hur och när du använder el.
I vår app Watter kan du enkelt se vilken elförbrukning du haft och när i tiden den varit som högst. Är du kund till oss så kan du enkelt ladda ner den via App Store eller Google Play och logga in med BankID eller lösenord.
Här har vi samlat ihop ett antal energitjuvar i hemmet. Vissa känner du säkert redan till medan andra kanske är helt nya för dig. Det viktigaste första steget mot att minska onödig elförbrukning är att öka medvetenheten om energitjuvarna.
Belysning är en viktig del av våra hem och bidrar både till atmosfär och …
Att dimra ner belysningen är mysigt, men har du funderat över hur mycket …
Här finns massor bra att läsa