Den senaste tiden har jag fått många frågor angående laddning av elbilar. I den här artikeln svarar jag på tre frågor med syftet att göra vardagen lite enklare för dig som elbilsägare. I slutet av artikeln kan du ladda ner en guide där du kan få en fördjupning om laddning av elbilar.
När jag pratar med vänner och bekanta som funderar på att byta från fossilbil till elbil så är det ofta tre frågor som dyker upp:
Eftersom jag arbetar på Mölndal Energi och själv har en elbil så skrev jag denna artikel för att låta fler ta del av mina svar på frågorna.
Det är elbilens räckvidd som avgör när och hur ofta du behöver ladda. Räckvidden beror främst på vilken kapacitet batteriet har men även på vilken körstil du har. Medan storleken på batteriet fastställer hur mycket energi som lagras så påverkar din körstil hur mycket energi som förbrukas. Du som kör kortare sträckor med en jämn hastighet förbrukar mindre energi än den som kör längre sträckor med hög hastighet.
För de flesta elbilsägare är det bästa alternativet att ladda elbilen under natten. Det finns många fördelar med att starta dagen med en fulladdad bil, eftersom du kan påbörja körningen till slutdestinationen direkt. Om du dessutom har ett rörligt elavtal med timpris så kan du tjäna på att ladda bilen på natten när elen är billigare.
Eftersom man vill ladda bilen på natten är bilens ordinarie parkeringsplats den bästa platsen att ladda på. Du som inte har möjlighet att ladda på din parkeringsplats eller som kör längre sträckor kan ladda på laddstationer runtom i Sverige och övriga Europa, dessa kan oftast hittas i laddoperatörernas egna appar.
Bilens ordinarie parkeringsplats är oftast bostadparkeringen. Om du bor i villa är det relativt enkelt att skaffa en laddbox. Jag brukar rekommendera att först ta kontakt med en elektriker som kan kontrollera ditt befintliga elsystem och som kan tipsa om olika lösningar, till exempel var du kan placera laddboxen. Därefter samlar du in offerter från olika leverantörer av laddboxar, och installerar den lösningen som passar dig bäst. Efter installationen ska en elektriker alltid göra en slutbesiktning av installationen.
För dig som bor i bostadsrätt eller hyreslägenhet är det inte riktigt lika enkelt. I artikeln, Kan jag skaffa elbil om jag bor i lägenhet?, beskriver jag hur du kan skaffa elbilsladdning till din lägenhetsparkering.
För att ladda på en laddstation behöver du ansluta dig till en aktör. Vi på Mölndal Energi har ett samarbete med E.ON Energilösningar och erbjuder en laddtjänst med ett brett utbud av laddstationer runt om i Sverige och övriga Europa. För att planera var du ska ladda elbilen under en längre körsträcka finns det många digitala karttjänster som ger dig överblick över laddstationer både i Sverige och Europa. Här kan du till exempel se E.ONs karta över laddstationer.
När det handlar om elbilsladdning i hemmet så brukar jag få frågor om man verkligen behöver installera en laddbox eftersom man ändå verkar kunna ladda i sitt vägguttag.
När du köper en elbil brukar det följa med en så kallad Mode 2-kabel. Det är en kabel med jordad stickkontakt i ena änden och en kontakt till din elbil i andra änden. På så sätt kan du omvandla ditt vägguttag till en tillfällig laddstation. Men problemet är att hushållets vägguttag inte är anpassade till den belastning som behövs för att ladda en elbil. Därför bör du se en sådan kabel mer som en reservtank snarare än en permanent lösning.
Det bästa sättet att ladda bilen på är att investera i en laddbox. Då får du en säkrare och snabbare laddning. Kostnaden för att installera en laddbox i hemmet skiljer sig beroende på vilket varumärke och modell du väljer. Men för att ge en ungefärlig prisbild skulle jag säga att det kostar cirka 5 000 – 12 000 kronor. Om Installationen har påbörjats och betalas från och med 1 januari 2021 kan du dessutom söka skattereduktion för grön teknik.
Jag hoppas den här artikeln besvarar några av dina frågor angående laddning av elbilar. Om du vill veta mer om ämnet kan du klicka på knappen nedan för att ladda ner guiden ”Allt du behöver veta om laddning av elbilar”.
Elbilar blir alltmer populära i Sverige och många vill ladda sina elbilar …
Har du en elbil eller funderar du på att skaffa en? Inflation och höga …
Här finns massor bra att läsa